Näillä neuvoilla pääset eroon veloista

Rahoitu lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Lainaparkki
Lainaparkki
Lainaparkki lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Sortter lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,36 %
Rahalaitos lainat
Lainasummat: 500 - 70.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 -15 vuotta
Korko: 4,5 %
Omalaina.fi lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,19 %
Freedom Rahoitus lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Suomenyhdistelylaina lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 12 - 240 kuukautta
Korko: 4,19%
Kaikki lainapalvelut

Yleensä velkakierteeseen on helppo joutua, mutta pois pääseminen voi olla hankalampaa. Verkkokauppojen lisääntyessä ihmiset valitsevat paljon helpommin maksutavaksi osamaksun joka on suoraan verrattavissa lainaan. Tästä syystä listasimme tähän tärkeimmät vinkit miten päästä veloista eroon ja miten velkakierteeseen joutuu niin helposti.

Miksi velkakierteeseen ajautuu niin helposti?

Velkakierteeseen joutumisen syynä on useita tekijöitä johon pääasiassa pystyy itse vaikuttamaan. Yhä enemmän ihmiset tekevät mieluumin ostoksensa netissä kuin perinteisissä kivijalkaliikkeissä. Valitettavasti tästä syystä myös velkaantuminen on kasvanut, sillä on paljon pienempi kynnys valita maksavansa ostokset myöhemmin erillaisilla osamaksulla tai laskulla. Osamaksuja voidaan suoraan verrata lainoihin, mutta niiden välillä on paljon eroja.

Esimerkiksi osamaksut ovat yleensä paljon kalliimpia sekä niissä on huomattavasti suuremmat korot mitä perinteisissä lainoissa. Kustannukset pystyy kuitenkin minimoimaan maksamalla ostoksensa heti. Monesti myös yhteiskunnan tuoma paine voi aiheuttaa velkakierteen. Kaverit ovat hankkineet uusia vaatteita tai älylaitteita joten helposti voi itselleen tulla paine hankkia samat asiat vaikkei taloudellinen tilanne sitä sallisikaan. Nykypäivänä mitä parempi tai hienompi asia on käytössä niin sitä helpommin ajatellaan kuuluvansa joukkoon, asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.

Lue lisää: Mitä liialliset osamaksut aiheuttavat

Velkakierteeseen joutumisessa piilee useita syitä, mutta isoin asia on kuitenkin se että useimmat ihmiset elävät helposti yli varojensa. Velkakierteeseen voi ajautua myös joutuessaan esimerkiksi työttömäksi tai sairastuessaan. Usein velkakierteeseen on helppo joutua, mutta pois pääseminen vaatii päättäväisyyttä sekä tahtoa päästä sieltä pois sekä muuttaa omia tottumuksiaan paremmiksi.

Velkaantumisen aiheuttajat

Velkakierteeseen ei ajaudu muutamissa päivissä, vaan sen syntyminen vaatii useita aiheuttajia. Yleensä velkaantuminen voi alkaa jo pienistä asioista jotka pidemmällä aikavälillä kasvavat niin suuriksi ettei niitä pysty enää hallitsemaan. Velkakierre voi alkaa esimerkiksi työttömyydestä, sairastumsiesta tai huolimattomasta rahankäytöstä. Velkakierteen voi aiheuttaa myös aikaisemmat maksamatta jätetyt velat tai säästöjen tuhlaaminen turhiin asioihin.

Useimmissa verkkokaupoissa ostoksen voi maksaa pienellä lainalla tai osamaksusopimuksilla. Pieni laina on mahdollista ottaa yllättävänkin helposti joten on paljon pienempi kynnys ottaa se tarvittaessa uudelleen. Nettishoppailu on siihen asti turvallista sekä helppoa kunhan muistaa tehdä ostoksia omien varojen puitteissa.

Katso tästä: Miten shoppailet turvallisesti

Näin pääset veloista eroon

Velkakierteestä pois pääseminen lähtee itsestään ja se vaatii todella paljon itsekuria sekä päättäväisyyttä. Ensimmäisenä pitää pyrkiä katkaisemaan velkakierre lopettamalla uusien velkojen ottaminen sekä pyrkiä pienentämään omaa kulutusta. Lue alapuolelta meidän listaamiamme hyviä vinkkejä velkakierteestä pois pääsemiseen.

Selvitä oma taloudellinen tilanne sekä ongelmat

Tätä artikkelia lukiessasi olet jo varmasti tietoinen mahdollisesta velakierteeseen joutumisesta sekä sen tuomista ongelmista. Muista selvittää oma taloudellinen tilanteesi ja tiedostaa mahdolliset ongelmat. Suosittelemme laskemaan tämän hetkiset velat, tulot sekä muut menot yhteen. Muista myös kiinnittä huomio mitä kaikkea ostat ja mihin rahasi kuluvat. Näiden asioiden ymmärtämiseen sekä laskemiseen on hyvä käyttää apuna excel-budjettia. Budjetti auttaa hahmottamaan selkeämmin oman taloudellisen tilanteesi, menot, tulot sekä sen miten paljon kuukaudessa jää ylimääräistä rahaa käytettäväksi.

Lue tästä: Vinkit excel-budjetin tekemiseen

Muista asettaa itsellesi tavoitteita sekä pysyä niissä

Asiat eivät parane eikä usein mitään tapahdu elle muista asettaa itselleen tiettyjä tavoitteita ja pyrkiä pysymään niissä. Helpottaaksesi tätä kannattaa kirjata tavoitteet itselleen ylös ja tarkistaa tasasin väliajoin oletko pysynyt niissä sovitusti.

On paljon helpompi ymmärtää oma taloudellinen tilanne kun tietää kokonaisuudessaan miten paljon rahaa kuluttaa kuukaudessa. Tämän jälkeen kannattaa asettaa itselleen tavoite pyrkiä vähentämään ylimääräistä kulutusta ja näin ollen estää uudelleen velkaantuminen.

Kannattaa kirjata itselleen ylös vaikka exceliin tai johonkin muistioon sen hetkiset velat. Kirjaamisen jälkeen on paljon helpompi lähteä irtautumaan veloista siinä järjestyksessä missä ensimmäisenä tulee eräpäivä vastaan. Kun kaikki velat on maksettu pois joissa maksupäivä on lähestymässä niin voit hoitaa muut avoinna olevat kalliit lainat. Älä käytä luottokorttiasi turhiin hankintoihin äläkä missään tilanteessa ota uusia kalliita lainoja ilman hyvää syytä.

Harkitse kalliiden lainojen yhdistämistä

Pienemmissä pikavipeissä tai kulutusluotoissa on usein suuremmat kustannukset sekä korot mitä yhdessä isommassa lainassa. Tämän takia useiden kalliiden lainojen maksamisen sijaan kannattaisi harkita hakevansa yhtä isompaa sekä edullisempaa lainaa.

Tutustu tästä: Lainojen yhdistämiseen

Lainojen yhdistämisen lisäksi kannattaa harkita olisiki järkevää hyödyntää velkajärjestelyä joka auttaa ihmisiä pääsemään pois velkakierteestä sekä helpottamaan ettei jatkossa tulisi otettua turhaan lisää velkaa. Velkajärjestely on useimmissa velkatilanteissa saanut positiivista palautetta sekä useimmat velkakierteeseen joutuneet ovat päässeet kokonaan irti siitä.

Katso tästä: Mikä on velkajärjestely

Pyri vähentämään kulutusta

Velkatilanteissa yleisin ratkaisu on menojen pienentäminen. Elämässä on olemassa myös asioita joista ei ole mahdollista säästää, mutta kannattaa kuitenkin tarkistaa ja harkita olisiko omissa menoissa jotain sellaista mistä voisi luopua. Veloista eroon pääsemisessä ensimmäinen tärkeä asia on kulutuksen vähentäminen.

Kannattaa myös miettiä onko oma elämäntyyli taloudellisesti järkevä. Yli varojen ei kannata elää eikä varsinkaan ajatella elävänsä hienoa elämäntyyliä vain näyttääkseen muille. Nämä asiat jotavat ennen pitkään velkakierteeseen sekä pahimmillaan aiheuttavat suurta stressiä.

Aloita säästäminen ajoissa

Säästämisellä voidaan estää myös velkaantuminen. Säätöt auttavat selviytymään huonoista hetkistä tai elämäntilanteista. Kun olet aloittanut säästämisen ajoissa, voit hyödyntää niitä esimerkiksi kun sinulla tulee tarve maksaa jokin laina nopeasti pois. Elämässä on kuitenkin usein jotakin asioita mitä ei välttämättä tarvitse ja niistä luopuminen voisi olla järkevä ratkaisu.

Ensimmäisenä kannattaa pyrkiä käyttämään säästämäsi raha avoimiin velkoihin. Kuitenkaan ei kannata käyttää koko säästöä turhuuksiin, vaan muistaa myös jättää jotain pahan päivän varalle.

Mitä tehdä velan maksamisen jälkeen?

Veloista eroon pääsemisen jälkeen voit olla ylpeä itsestäsi ja muistaa että päättäväinen asenne vie pitkälle. Tämän jälkeen kannattaa miettiä miten olisi mahdollista välttää seuraavalla kerralla velkaantuminen. Useimmat velalliset oppivat kantapään kautta eivätkä ensimmäisen kerran jälkeen enää velkaannu uudelleen. Valitettavan usein velkaantuminen voi olla paljon helpompaa uudelleen aikaisemman kokemuksen pohjalta. Tässä tilanteessa kannattaakin harkita olisiko järkevää asettaa itselleen luottokielto ettei uudelleen velkaantumista enää tapahtuisi.

Lue ohjeet: Miten tehdä oma luottokielto

Uusi velkakierre on mahdollista estää aloittamalla säästäminen. Säästötili on yksi varteen otettava vaihtoehto johon voi tallettaa esimerkiksi jokaisesta palkasta muutaman satasen. Pidemmällä aikavälillä muutama satanen kasvaa jopa tuhansiksi euroiksi.


Senttilaina on ylpeä esitellessään uudenlaisen lainasivuston, jonka avulla kuka tahansa voi etsiä itselleen edullisimman lainan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Saatamme ansaita pienen palkkion, kun käytät sivustollamme olevia linkkejä. Palkkiot menevät sivuston ylläpitämiseen 🙂

Olemme hiilineutraaleita 🤲🌴