Turvallinen nettishoppailu 2022

Banko lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Lainaparkki
Lainaparkki
Lainaparkki lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Sortter lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,36 %
Rahalaitos lainat
Lainasummat: 500 - 70.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 -15 vuotta
Korko: 4,5 %
Omalaina.fi lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,19 %
Freedom Rahoitus lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Suomenyhdistelylaina lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 12 - 240 kuukautta
Korko: 4,19%
Kaikki lainapalvelut

Nykypäivänä yhä useammat ihmiset haluavat tehdä kivijalkaliikkeiden sijaan ostoksensa netissä. Nettishoppailemiseen kuitenkin liittyy helppouden lisäksi myös paljon vaaroja, jos ei sitä tee turvallisesti. Tähän oppaaseen kirjoitimme tärkeimmät asiat liittyen nettishoppailuun sekä siellä maksamiseen.

Kuinka ostaa turvallisesti netistä?

Netistä voi nykyään ostaa sekä tilata mitä vain ja koska tahansa. Tästä syystä nettishoppaileminen on kasvattanut suosiotaan helppouden takia. Netti tarjoaa useita tuhansia verkkokauppoja sekä ostossivustoja, joista on mahdollista tehdä ostoksia kellonympäri. Tarjonta on laaja sekä maksaminen on helppoa, kuitenkaan tämän takia monet ihmiset eivät kiinnitä huomiotaan turvallisuuteen. Kirjoitimme tähän yleisimmät nettishoppailun turvallisuusperiaatteet, joita jokainen nettishoppailua rakastava voi käyttää taatakseen turvallisen ostoksien tekemisen netissä.

Tarkista seuraavat asiat verkkokaupasta jossa asioit ja teet ostoksia:

Y-tunnus, kotipaikka sekä asiakaspalaute

Valitessasi verkkokaupan ostoksien tekemiseen, kannattaa ensimmäisenä tarkistaa onko kyseisellä verkkokaupalla Y-tunnusta, Y-tunnuksen löydät ainoastaan suomalaisesta yrityksestä. Tarkista myös kotipaikka sekä palautusoikeus. Jos epäilet voiko kyseisessä kaupassa tehdä ostoksia luotettavasti, niin kannattaa lukea aikaisempian käyttäjien kokemuksia erillaisilta sivustoilta tai hakukoneista. Palautteet antavat jonkinlaisen kuvan verkkokaupan luotettavuudesta sekä toiminnasta.

TLS/SSl-suojatut sivut

Käytä sellaisia sivustoja, joissa on TLS tai SSL-suojaus. Kyseinen suojaus tarkoittaa, että protokolla suojaa tämän www-sivuston selailua sekä mahdollistaa nettiyhteyden vahvan selailun käyttäjän selainohjelman sekä palvelimen välillä. Tämä myös estää sen, ettei ulkopuolinen pääse näkenään henkilökohtaisia tietoja kuten henkilötunnusta tai luottokortintietoja. Normaalit suojaamattomat verkkotunnukset alkavat HTTP, kun taas suojattu ja turvallinen sivusto alkaa HTTPS. Tästä tiedät onko kyseessä TSL/SSL-suojattu sekä turvallinen sivusto.

Jos URL-osoitteen vieressä on lukko-ikoni, jos lukko on kiinni yhteytesi on suojattu ja jos se on auki, niin yhteyttä ei välttämättä ole suojattu. vaihtoehtoisesti voit tarkistaa suojauksen myös sivuston alareunasta.

Anna vain tarvittavat tiedot

Harva verkko- tai nettikauppa tarvitsee henkilötunnusta tai syntymäpäivää ostoksien tekemiseen. Jotkut verkkokaupat voivat pyytää henkilötunnusta silloin, jos päätät maksaa ostoksesi laksulla tai osamaksulla, tällöin verkkokauppa tarkistaa luottotietosi sekä maksukykysi.

Katso tästä: Jos olet ottanut liikaa osamaksuja

Jos luovutat henkilötunnuksen sekä luottokortin numeron, pahimmillaan ne yhdistettynä voidaan tehdä identiteettivarkaus. Netissä tehtävien ostoksien yhteydessä kannattaa antaa mahdollisimman vähän mitään henkilötietoja. Myöskään sähköpostilla ei kannata jakaa tai luovuttaa esimerkiksi luottokorttitietoja.

Ota tilausvahvistus talteen

Tulosta tai tallenna tilausvahvistus tekemistäsi ostoksista. Useimmilla nettikaupoilla on tapana lähettää tilausvahvistus sähköpostiin tai käyttäjätilille, jonka olet luonut kyseiseen verkkokauppaan. On suositeltavaa aina tallentaa tai tulostaa tilausvahvistus siihen saakka kun olet saanut tilaamasi tuotteet. Tilausvahvistus toimii todisteena ongelmatilanteiden varalta.

Tarkkaile tilitapahtumia

Ostoksien maksamisen jälkeen on suositeltavaa tarkkailla maksamasi kortin tilitapahtumia. Tarkista ettei luotto-tai pankkikortilta ole veloitettu mitään ylimääräisiä tai epäilyttäviä maksuja. Jos tilitapahtumissa ilmenee jotakin outoja veloituksia, kannattaa niiden alkuperä selvittää heti. Outoja veloituksia voi esimerkiksi ilmetä silloin jos olet kertaostoksen sijaan tehnyt jonkun kestotilauksen, kestotilauksen seurauksena tililtäsi voidaan veloittaa tietty summa automaattisesti. Näiden tilanteiden välttämiseksi suosittelemme tutustumaa verkkokaupan ehtoihin huolellisesti ennen ostoksien tekemistä.

Voit myös hyödyntää pankkien tarjoamia erillaisia mobiilisovelluksia talouden tasapainon ylläpitämiseksi. Esimerkiksi OP tarjoaa Pivo- sovellusta ja Danske Bank Mobile Pay-sovellusta. Näiden mobiilisovelluksien avulla pystytään kätevästi tarkistamaan tilin saldo senä tilitapahtumat.

Tutustu: Mobiilimaksamiseen

Älä tee ostoksia julkisella laitteella

Älä käytä ostoksien tekemiseen julkisia laitteita, esimerkiksi kirjaston tai koulun tarjoamia tietokoneita. Julkisten tietokoneiden ongelmana voi olla haittaohjelmat, joita ei välttämättä huomaa. Haittaohjelmat voivat pahimmillaan varastaa luottokortti- tai henkilötietoja, tämän seurauksena muilla koneen käyttäjillä saattaa olla pääsy henkilökohtaisiin tietoihin.

Ostoksien tekijän on tärkeää tietää erillaisista maksutavoiista sekä niiden eroista. Maksutavan merkitys kasvaa silloin kun esimerkiksi kyseinen yritys menee konkurssiin. Seuraavaksi käsittelemme maksutapoihin nettishoppailussa.

Lue tästä: Kaikista verkkokaupan maksutavoista

Salasanan asettaminen

Kaikki netissä toimivat verkkokaupat eivät vaadi ostoksien tekemiseen tunnuksen luomista. Kuitenkin jos tunnusta vaaditaan, kannattaa asettaa tarpeeksi vaikea salasana siihen. Salasanan kannattaa sisältää isoja kirjaimia sekä erillaisia erikoismerkkejä.

Maksutapaeuta kannattaa hyödyntää ostoksien tekemisessä

Paljon ostoksia netissä tekevälle maksutapaetu voi olla hyödyllinen ominaisuus. Maksutapaedulla tarkoitetaan sitä, että käytännössä jokaisesta tehdystä ostoksesta kerrytetään tietyn prosenttiosuuden verran rahaa takaisin. Maksutapaetua sisältävää luottokorttia tarjoaa Suomen markkinoilla tällä hetkellä Danske Bank MasterCard Platinum, Stockmann MasterCard, S-Etukortti Visa sekä St1 Visa. Edellä mainituista korteista vain Danske Ban sekä St1 Visalla saa kerrytettä maksutapaetua kaikista ostoksista. Stockmann MasterCardilla saa etua ainoastaan Stockmann-myymälöissä ja S-Etukortilla S-ryhmä ketjun liikkeistä.

Katso tästä: Lisätiedot maksutapaedusta

Kaksivaiheinen tunnistautuminen takaa turvallisuuden

Netissä ostoksien tekemisessä huomaa ettei välttämättä tiedot riitä enää maksun suorittamiseen. Korttitietojen lisäksi usein verkkokaupat vaativat kaksivaiheista tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla. Mitä se hyödyttää?

Kaksivaiheinen tunnistautuminen on kuluttajalle hyödyllinen sekä sen ansiosta ostoksien tekeminen on turvallisempaa. Jos kortin tiedot päätyvät vääriin käsiin, voi siitä aiheutua suuria ongelmia. Kortin katomis tilanteessa, on suositeltavaa olla välittömästi yhteydessä oman pankin sulkupalveluun.

Kaksivaiheinen tunnistautuminen riippuu verkkokaupasta. Todennusta ei vaadita erikseen käytettäväksi luottokorttiyhtiöiden toimesta, sillä jokainen nettikauppa voi itse päättää haluaako tarjota kyseistä vaihtoehtoa vai ei. Usein kuitenkin kun on kyse asiakkaiden maksuliikenteestä, haluavat kyseiset kaupat taata turvallisen ostosten tekemisen sekä niiden maksamisen asiakkaille.

Jos sivustot käyttävät kyseistä tunnistautumista, näet sen MasterCard SecureCoden sekä Visa Verifielt by Visa logotunnuksesta. Nämä ovat suosituimpia kaksivaiheeseen tunnistautumiseen käytettyjä lisäpalveluita. Kaksivaiheisen tunnistautumisen vaiheessa tunnistautumiseen tarvitaan joko verkkopankkitunnuksia tai salasanaa, jonka voi itse asettaa samalla tavalla kuin esimerkiksi PIN-koodin puhelimeen.

Näin kaksivaiheinen tunnistautuminen toimii

kaksivaiheinen tunnistautuminen toimii nimensä mukaisesti kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe on pakollinen luottokorttia käyttäessä ja toinen vaihe on vapaaehtoinen lisä turvallisuuden takaamiseksi.

Ohjeet kaksivaiheiseen tunnistautumiseen:

Tunnistat kaksivaiheisen tunnistautumisen Verified by Visa -logosta sekä oman pankin logosta. Varmistuksessa tulee käydä ilmi ostosten loppusumma, päivämäärä, luottokortin neljä viimistä numeroa sekä myyjän tiedot.

Verkkokaupassa maksaminen

Useimmissa verkkokaupoissa on tarjolla monia erillaisia maksutapoja, tästä syystä on hyvä tietää maksutapojen erot sekä niiden hyvät ja huonot puolet.

Tilisiirto

Tilisiirto on yksi suosituimmista maksumenetelmistä, sillä se on nopea ja kätevä tapa maksaa ostokset. Se ei kuitenkaan aina kerro kaikesta, sillä tilisiirto voi monessakin asiassa olla turvaton maksumenetelmä. Turvallisuus ei niinkään koske teknistä toteutusta, vaan enemmänkin sitä ettei se ole turvallinen tapa maksaa ostoksia. Kyseisessä maksumenetelmässä esimerkiksi rahojen palauttaminen on mahdotonta, kun ne ovat kerran tililtä lähteneet.

Tästä syystä esimerkiksi muut maksumenetelmät kuten PayPal sekä luottokortit ovat tilisiirtoa turvallisempia. Erillaisiin maksumenetelmiin on suositeltavaa tutustua enenn niiden käyttämistä.

Trustly nopeat verkkomaksut

Trustly on maksupalvelu, jota monet verkossa toimivat yrotykset tarjoavat maksuvaihtoehdoksi. Kuluttajalle tämä on mahdollisuus maksaa ostokset tilisiirron avulla, joten käytännässä Trustly tarjoaa vaihtoehtoa maksaa ostokset tilisiirtona.

PayPal

Paypall palvelulla on jo yli 200 miljoonaa käyttäjää sekä sitä voi hyödyntää ostoksien maksamisessa useissa eri verkkokaupoissa. Kyseisen palvelun kautta on mahdollsta myös siirtää rahaa toiselle. Paypal-tilin luomiseksi tarvitaan vain sähköpostiosoite sekä luotto- tai pankkikortti. Paypal-tiliin voi liittää myös pankkitilin tiedot.

Luottokortti

Luottokortilla maksaminen lukeutuu yhdeksi turvallisimmaksi tavaksi maksaa verkkossa, varsinkin jos petostapauksia ilmenee niin usein luottokorttiyhtiöt korvaavat jotenkin tämän tilanteen. Luottokortit tarjoavat luotettavan sekä paremman henkilötietosuojan. Pahimmassa tapauksessa pankkikortilla maksetuissa ostoksissa sekä tietojen joutuessa vääriin käsiin voidaan koko tili tyhjentää. Rahoje takaisin saamiseen voi kulua useita kuukausia sekä koko prosessi voi olla työläistä.

Kun ostokset on tehty luottokortilla, on mahdollista hakea kuluttajasuojalain nojalla luottokorttiyhtiöltä korvausta esimerkiksi tilanteissa missä yritys ajautuu konkurssiin tai ostettua tuotetta ei ikinä toimitettu. Luottokorttien ehdoton plussa on myös niiden tarjoamat vakuutukset. Useimmat luottokortit tarjoavat osto- ja tuoteturvavakuutusta. Vakuutus kattaa esimerkiksi tilantees jossa joudutaan varkauden uhriksi, rikkoutuneiden tuotteiden varalle tai katoamistapauksissa.

Lue: Onko elektroniikan ostaminen osamaksulla järkevää


Senttilaina on ylpeä esitellessään uudenlaisen lainasivuston, jonka avulla kuka tahansa voi etsiä itselleen edullisimman lainan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Saatamme ansaita pienen palkkion, kun käytät sivustollamme olevia linkkejä. Palkkiot menevät sivuston ylläpitämiseen 🙂

Olemme hiilineutraaleita 🤲🌴