Kannattaako elektroniikkaa ostaa osamaksulla 2022

Banko lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Lainaparkki
Lainaparkki
Lainaparkki lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Sortter lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,36 %
Rahalaitos lainat
Lainasummat: 500 - 70.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 -15 vuotta
Korko: 4,5 %
Omalaina.fi lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,19 %
Freedom Rahoitus lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Suomenyhdistelylaina lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 12 - 240 kuukautta
Korko: 4,19%
Kaikki lainapalvelut

Puhelimen tai muun elektroniikan hajotessa on aika ostaa tilalle uutta. Joskus eteen voi tulla tilanne ettei laitetta pysty rahoittamaan omasta pussista, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää ostaa se osamaksulla. Onko osamaksulla rahoittaminen järkevää? Listasimme tähän asioita jotka liittyvät osamaksulla maksamiseen.

Osamaksulla ostaminen

Hajonneen tietokoneen tai muun vastaavan laitteen hankkiminen voi käydä kalliiksi. Hyvä tietokone tai puhelin maksaa useita satoja euroja ellei jopa tuhansia, eikä kaikki välttämättä pysty sellaisia summia maksamaan äkillisesti. Monet elektroniikka kaupat tarjoavat mahdollisuutta rahoittaa laitteen hankkiminen osamaksulla, jopa korottomasti. Lainalla maksamisessa tai ostamisessa on aina omat riskinsä, vaikka se voikin kuullostaa helpolta ja houkuttelevalta.

Mikä on osamaksu?

Osamaksulla tarkoitetaan kertamaksun vastakohtaa. Tällä vaihtohdolla tuotteen omistajuus siirtyy ostajalle heti sekä kaupasta voi lähteä hyvillä mielin uudella laitteella. Osamaksulla rahoitetun tuotteen maksu tapahtuu osissa sekä maksun suuruuden voi valita itselleen sopivaksi liikkeen tarjoamista vaihtoehdoista. Osamaksujen suuruuteen sekä niiden määrään pystyy pitkälti itse vaikuttamaan. Yleisimmät osat ovat kahdesta kolmeen isompaan osaan tai kuukausittain lyhennettävä osuus esimerkiksi vuoden ajaksi.

Osamaksu eroaa kertamaksusta siten, että osamaksulla maksettu tuotteen käyttö- sekä hallintaoikeus siirtyy ostajalle, mutta siihen ei ole omistusoikeutta välittömästi. Omistusoikeus siirtyy ostajalle vasta, kun velka liikkeelle on maksettu kokonaisuudessaan pois

Osamaksun edut

Osamaksu tai muu vastaava laina voi tuntua kätevältä tavalta rahoittaa isommatkin ostokset, koska maksettavat kuukausierät pystyy helposti määräämään omaan tilanteeseen sopivaksi. Yleensä isompia elektroniikka laitteita kuten esimerkiksi kodinkoneita, tietokoneita tai puhelimia rahoitetaan osamaksulla, sillä laitteen hinta voi olla suhteellisen korkea. Kalliimpikin laite on mahdollista saada itselleen heti ja monesti jopa muutamien kymppien kuukausierillä.

Lue tästä: Jos sinulla on liikaa osamaksuja

Osamaksun riskit:

Ostoksien lopullinen summa voi nousta huomattavan suureksi.

Osamaksua tarjoavat liikkeet voivat veloittaa turhan korkeaa korkoa osamaksulla maksamisesta. Houkuttelevalta kuullostava pieni kuukausierä voi tulla yllättävänkin kalliiksi, sillä usein osamaksujen ehdot on listattu sopimukseen pienellä printillä ja ne voivat jäädä huomaamatta. Tämän takia kannattaa aina muistaa tutustua ehtoihin huolellisesti, sillä kun sopimus on allekirjoitettu, sitoudutaan sen ehtoihin pysyvästi.

Esimerkiksi:
 • iPhone 11 Pro Max 512 GB
 • Hinta: 1678,90 euroa, Gigantti.fi
 • Osamaksulla vain 83 €/kk
 • Maksuerien määrä: 24
 • Luoton kokonaiskulut: 303,69 €
 • Rahoitettava summa: 1678,90 €
 • Luoton kokonaiskulut: 303,69 €
 • Luoton kokonaissumma: 1982,59 €
 • Luoton todellinen vuosikorko: 17,81 %
 • Perustamismaksu: 24,99 €
 • Eli puhelimen hinnan lisäksi osamaksulla maksamiseen tulee lisäkustannuksia jopa yli 300 euroa. Tässä tapauksessa maksuaikaa on mahdollista myös pienentää 3 kuukaudesta 36 kuukauteen asti. Mitä nopeammin osamaksun maksaa pois, sitä edullisemmin sen saa. Todelliseksi vuosikoroksi muodostuu jopa 17,81 % mikä on suhteellisen korkea. Osamaksulla maksamisessa voidaan siis todeta, että lyhyempi maksuaika on parempi.

  Tutustu tästä: Verkkokaupan muihin maksutapoihin

  Onko järkevää ottaa korotonta lainaa?

  Jotkut liikkeet tarjoavat myös mahdollisuutta ottaa korotonta lainaa rahoitusvaihoehdoksi. Vaikka laina onkin koroton, pitää velka maksaa takaisin säännöllisesti pidemmän aikaa, tästä syystä näiden asioiden kanssa tulee olla tarkkana. Mieti tarkasti antaako sen hetkinen taloudellinen tilanne sen verran periksi, että pystyt maksamaan lainan ajallaan takaisin joka kuukausi. Jos lainan takaisinmaksaminen myöhästyy, mitä todennäköisemmin joudut maksamaan vielä korkeampaa korkoa lainasta, vaikka alunperin se oli koroton. Monilla lainanmyöntäjillä on käytössään vielä erillinen myöhästymismaksu, joka voi nousta todella korkeaksi.

  Korottomalla lainalla on pienempi kynnys tehdä isoja sekä kalliita hankintoja, kun ostoksia ei tarvitse heti maksaa. Tässä asiassa kannattaa myös huomioida, että koroton laina ei tarkoita aina sitä, että se olisi kuluton. Laina voi sisältää muita erillaisia kuluja koron lisäksi, esimerkiksi perustamismaksuja tai käsittelykuluja.

  Lue lisää: Korottomasta lainasta

  Klarna joustava erämaksu tai kuukausilasku

  Nykyään markkinoilla on paljon erillaisia palveluntarjoajia, jotka antavat mahdollisuuden maksaa ostettu tuote laskulla tai erissä. Esimerkiksi Klarna tarjoaa joustavaa erämaksua, jossa päätät itse kuinka paljon maksat kuukausittain. Jos valitset kyseisen maksuvaihtoehdon, maksat vähintään 1/24 kuukausittain, vähintään kuitenkin 5 euroa. Useimmat verkkokaupat tekevät yhteistyötä näiden palveluntarjoajien kanssa helpottaakseen asiakkaidensa maksamista.

  Klarna tarjoaa myös 14 päivän maksuaikaa sekä yleensä jos lasku maksetaan ajoissa takaisin, niin kulut pysyvät maltillisena. Tämä vaihtoehto on kätevä ja helppo taka maksaa ostokset, vain silloin jos lasku maksetaan ajallaan takaisin. Jos maksu maksetaan myöhässä Klarna veloittaa maksumuistutuksesta yleensä 5 euroa, jonka päälle tulee vielä viivästyskorko joka on usein 7%. Jos maksua ei makseta kohtuullisen ajan puitteissa, siirretään se automaattisesti perintään perittäväksi. Tästä syystä on tärkeää kiinnittää huomiota minkälaiseen sopimukseen sitoutuu nettiostoksia tehdessä.

  Hyödynnä maksutonta lainojen vertailua

  Järkevin vaihtoehto uutta laitetta hankkiessa on säästää sitä varten. Ennakoiminen kannattaa, sillä kun huomataan että tietokone tai puhelin vanhenee ja tuntuu hitaalta, kannattaa jo valmiiksi alkaa säästämään joku tietty summa joka kuukausi. Tällä keinolla raha-asiat pysyvät kunnossa eikä ne kaada talouttasi.

  Säästämisen apuna suosittelemme tekemään maksuttoman excel-budjetin, jonka avulla omien raha-asioiden seuraaminen on paljon helpompaa.

  Vinkit: Helpon excel-budjetin tekemiseen

  Joskus elämässä voi tulla yllättäviä tilanteita, jonka seurauksena tulee tarve tehdä joitakin hankintoja, eikä niitä välttämättä aina pystytä ennakoimaan. Äkillisesti hajonneen kodinkoneen tai tietokoneen tilalle pitää ostaa heti uusi, eikä välttämättä ole pystytty ennakoimaan sen rahoittamista säästöillä. Vaihtoehdoksi ei jää kuin rahoittaa kyseisen hankinnan ostaminen lainarahalla.

  Ennen lainan ottamista muista tehdä kattava vertailu, jotta tiedät mistä saat tarvittavan lainasumman edullisesti pienellä todellisella vuosikorolla. Vertailun tekeminen on maksutonta ja siihen löytyy nykyään paljon erillaisia palveluntarjoajia. Meidän sivustoltamme löydät maksuttoman kattavan lainavertailun, jossa on mukana useimmat tunnetut pankit sekä rahoituslaitokset. Lainaa on mahdollista saada pienempiin sekä suurempiin hankintoihin edullisesti.


  Senttilaina on ylpeä esitellessään uudenlaisen lainasivuston, jonka avulla kuka tahansa voi etsiä itselleen edullisimman lainan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Saatamme ansaita pienen palkkion, kun käytät sivustollamme olevia linkkejä. Palkkiot menevät sivuston ylläpitämiseen 🙂

  Olemme hiilineutraaleita 🤲🌴