Excel budjetin tekeminen

Banko lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Lainaparkki
Lainaparkki
Lainaparkki lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Sortter lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,36 %
Rahalaitos lainat
Lainasummat: 500 - 70.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 -15 vuotta
Korko: 4,5 %
Omalaina.fi lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,19 %
Freedom Rahoitus lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Suomenyhdistelylaina lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 12 - 240 kuukautta
Korko: 4,19%
Kaikki lainapalvelut

Budjetin tekeminen on todella tärkeää varsinkin silloin jos haluat suunnitella omat raha-asiasi tarkemmin. Tiedätkö tarkasti mihin käytät rahojasi? Useimmat ihmiset ostelevat tavaroita sekä käyvät kaupassa ilman tarkempaa budjettia sekä suunnitelmaa. Monet ostavat kuun alussa paljon asioita kun rahaa on tilillä enemmän ja taas kuun loppua kohden kukkaroa kiristellään sekä ostoksien tekeminen vähentyy.

Budjetointi on yksi tärkeimmistä asioista tasapainoisen talouden ylläpitämiseen. Pidä kirjaa omista menoista ja tuloista esimerkiksi excelin taulukon avulla. Kyseinen apu voi tuntua monen mielestä turhalta sekä itsestäänselyydeltä, kuitenkin raha-asioiden suunnittelu sekä budjetointi ovat yksiä tärkeimpiä työkaluja kun halutaan pitää oma talous kunnossa.

Tärkeimmät asiat ennen budjetin tekemistä

Ennen budjetin tekemistä pitää sinun tietää mihin sekä miten paljon sinulla kuluu rahaa kuukaudessa. Parhain tapa selvittää omat nykyiset menot sekä tulot on tekemiesi ostoksien kuittien kerääminen. Ostokset kannattaa maksaa luottokortilla, sillä silloin maksutapahtumista jää tositteet tiliotteelle. Nykypäivänä ostoksia pystyy seuraamaan myös erillaisten sovelluksien ansiosta. Esimerkiksi Pivo tai Mobilepay tarjoavat mahdollisuuden nähdä kategorioittan erittelyt siitä miten paljon mihinkin asioihin sinulla menee rahaa.

Pyri keräämään tositteet sekä maksutapahtumat itsellesi talteen joka kuukaudelta sekä laske miten paljon kulutat rahaa ruokaan, vaatteisiin, bensaan, vuokraan sekä muihin tärkeisiin kulueriin. Kuittien kerääminen ei kuitenkaan vie kovinkaan paljon aikaa eikä se ole suuri vaiva siihen nähden, että tiedät tarkasti jokaisen menosi. Joskus voi tuntua turhalta pyytää muutaman euron ostoksesta kuittia, mutta kuitenkin pitkällä tähtäimellä se voi olla suurikin kuluerä.

Ennen budjetin laatimista on suositeltavaa asettaa itselleen erillaisia tavoitteita. Tässä muutama esimerkki hyvistä tavoitteista koskien budjetointia:

 • Aseta itsellesi jokin tavoite miten paljon laitat säätöön kuukaudessa rahaa
 • Älä hanki itsellesi turhaan ylimääräisiä velkoja ja maksa vanhat velat heti pois
 • Pyri vähentämään turhaa kulutusta
 • Budjetin laatiminen vaiheittain

  Budjetin tekemiseen on useita tapoja. Voit laatia budjetin joka on tarkasti sekä yksityiskohtaisesti suunniteltu tai vaihtoehtoisesti asettaa itsellesi joitakin tärkeitä sekä suurempia tavoitteita. Yksinkertaisin tapa budjetin laatimiseen on laskea kaikki tulot yhteen sekä vähentää siitä kaikki menot. Budjetin voi laatia helposti joko tietokoneella, paperilla tai hyödyntää valmiita pohjia jota löytyy netistä.

  Excel-taulukko tai jokin muu ohjelma on helpoin tapa saada kirjattua kaikki talousasiat yhteen paikkaan. Excel on todettu yksinkertaisimmaksi tavaksi budjetoinnissa, sillä voit eritellä jokaisen tapahtuman tuloineen ja menoineen sarakkeisiin jokaiselta kuukaudelta. Netissä on myös tarjolla valmiita excel-taulukoita, johon on tehty sarakkeet valmiiksi, joten sen lataaminen sekä siihen merkkaaminen on todella yksinkertaista.

  On olemassa myös muitakin valmiita budjetointiin tarkoitettuja pohjia, esimerkiksi Marttojen verkkosivuilta on mahdollista myös ladata sellainen. Jos budjetin tekeminen tietokoneella tuntuu hankalalta, voit perinteisesti myös tehdä sen paperille.

  Katso myös: Säästövinkeistä opiskelijalle

  Ota nämä asiat huomioon kun laadit omaa budjettia

  Muista laskea yhteen kaikki tulosi

  Jos saat kiinteää kuukausipalkkaa on se paljon helpompaa ottaa huomioon budjetin tekemisessä. Jos et saa kiinteä palkkaa ja tulosi voivat vaihdella joka kuukausi, voi budjetointi olla hankalampaa. Muista kuitenkin olla realistinen arvioinnissa äläkä ainakaan arvioi yläkanttiin.

  Ota budjetoinnissa huomioon myös mahdolliset tuet mitä saat. Esimekiksi työttömyystuki, opintotuki tai muut mahdolliset etuudet. Jos saat eläkettä, lapsilisää tai sairauspäivärahaa, laske myös ne mukaan budjettiin. Huomioi budjetissa myös muut tulot mitä mahdollisesti saat.

  On erityisen tärkeää muistaa vähentää palkoistasi tai muista tuloista kaikki verot sekä muut maksut. Tämän avulla saat realistisen loppusumman kaikista tuloistasi.

  Huomioi matkustus- ja autokulut budjetissa

  Yleensä polttoaineesta aiheutuvia kustannuksia on vaikeaa arvioida, koska joskus autoa tulee käytettyä enemmän ja joskus vähemmän. Poltoainekustannukset riippuvat siitä miten paljon autoa käytät. Muista kuitenkin tehdä jonkinlainen laskelma siitä, miten paljon käytät rahaa kuukaudessa polttoaineeseen.

  Toinen isompi kuluerä autoon liittyen on sen vakuutukset. Auton vakuutukset riippuvat siitä, miten kalliin vakuutuksen autollesi haluat. Vakuutuksen hintaan vaikuttaa useat tekijät, esimerkiksi auton merkki, malli, laatu sekä käyttötarkoitus. Myös auton omistaja voi vaikuttaa siihen omalla iällään sekä kotipaikkakunnallaan.

  Muista laskea myös mahdolliset pysäköinnit tai autopaikan vuokraukset. Pysäköinti määräytyy usein paikkakunnan mukaan, sillä esimerkiksi kaupungissa pysäköintimaksu voi olla kalliimpi kuin pienemmillä paikkakunnilla. Useimmat ihmiset haluavat ostaa tai vuokrata itselleen autopaikan, joka voi asuinpaikasta riippuen olla kallista.

  Auton ylläpitäminen on kaiken kaikkiaan aika kallista, mutta pelkästään vakuutukset tai polttoaine ei ole ainoa kuluerä siinä. Sillä auton katsastaminen, renkaiden vaihtaminen sekä huolto voi aiheuttaa myös paljon kuluja. Auton hajoamisen seurauksen voi esiintyä myös muita kustannuksia riippuen siitä onko korjaus suuri vai pieni.

  Myös matkustaminen on suositeltavaa huomioida budjetissa, sillä julkisten liikenteen käyttämiseen voi kuukaudessa upota rahaa. Jos käytät julkista liikennettä, huomioi myös bussi-, juna- sekä metrolippujen hinnat.

  Asumiskustannukset Muut kiinteät kulut

  Mahdolliset lainojen lyhennykset kannattaa listata muihin kiinteisiin kuluihin. Monilta budjettia tekeviltä ihmisiltä voi unohtua kokonaan listata lainoista aiheutuat lyhennys- sekä korkokulut. Listaa myös lainojen sekä mahdollisten luottokorttien kustannukset.

  Lue lisää: Lainojen kustannuksista

  Lisää budjettiisi myös kaikkien palveluiden tilaukset esimerkiksi internet-yhteys, lehtitilaukset, suoratoistopalvelujen kuten Netflixin tai Spotifyn aiheuttamat kulut.

  Puhelin voi aiheuttaa kuukaudessa myös kustannuksia. Kuitenkin puhelinlaksun suuruutta voi olla vaikea arvioida seuraavalle kuukaudelle, joten katso aikaisempia laskujasi ja tee ariointi niiden perusteella.

  Erillaiset jäsenyydet kuten kuntosali tai muut harrastukset kannattaa listata myös budjettiin.

  Muuttuvat kustannukset

 • Ruoka sekä juoma kustannukset. Ruokaostoksiin käytettävä summa voi vaihdella kuukausittain, joten se lasketaan muuttuvaksi kuluksi. Huomioi myös erlintarvikkeet, herkut sekä juomat ja arvioi miten paljon suurinpiirtein niihin kuluu rahaa kuukaudessa. Tässäkin tilanteessa keskittäminen yhteen ruokakauppaan on järkevämpää, silloin pääset myös hyödyntämään kaikki tarjoukset.
 • Monet ihmiset käyvät ulkona syömässä, joten jos tapanasi on lounastaa päivittäin jossain ravintolassa, niin laske myös tämä muuttuviin kustannuksiin.
 • Listaa myös vessapaperi, pesuaineet, tiskiaineet, shampoo, hammastahna, saippua sekä muut elämiseen tarvittavat kustannukset.
 • Sairaala- sekä lääkärikäyntejä voi olla mahdotonta etukäteen arvioida, mutta kannattaa arvioida pystytkö budjetistasi maksamaan lääkärikäyntejä äkillisten tapaturmien tai sairastumisien varalta.
 • Muihin muuttuviin kustannuksiin voidaan luetella kampaajajalla tai parturissa asioiminen, baareissa käyminen, ravintolat, kahvilat sekä muut siihen liittyvät asiat.
 • Katso tästä: Miten voit säästää ruokamenoissa

  Kannattaako laatia kuukausibudjetti vai vuosibudjetti?

  Budjetin voi laatia joko kuukaudelta tai vuodelta. Helpointa on tehdä koko vuoden budjetti, jotta näet miten tulot ja menot sekä niiden väliset erot vaikuttavat siihen. Tulojen ja menojen arviointi on paljon helpompaa silloin jos tulot ovat vakituiset sekä muut kustannukset eivät kovin paljon muutu. Jos ensin mietit koko vuoden menoja ja tuloja, voi sen jälkeen olla helpompaa miettiä niitä kuukausitasolla.

  Budjetin tekeminen on siis yksinkertaista myös joka kuuakudelta erikseen, mutta usein vuositasolla laskeminen on paljon helpompaa. Kuukausibudjettin laatimista voi ensin arvioida ja jälkikäteen katsoa pitivätkö arvioimasi asiat paikkansa.


  Senttilaina on ylpeä esitellessään uudenlaisen lainasivuston, jonka avulla kuka tahansa voi etsiä itselleen edullisimman lainan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Saatamme ansaita pienen palkkion, kun käytät sivustollamme olevia linkkejä. Palkkiot menevät sivuston ylläpitämiseen 🙂

  Olemme hiilineutraaleita 🤲🌴