Mihin lainaa kannattaa hakea 2022

Banko lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Lainaparkki
Lainaparkki
Lainaparkki lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Sortter lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,36 %
Rahalaitos lainat
Lainasummat: 500 - 70.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 -15 vuotta
Korko: 4,5 %
Omalaina.fi lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,19 %
Freedom Rahoitus lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Suomenyhdistelylaina lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 12 - 240 kuukautta
Korko: 4,19%
Kaikki lainapalvelut

Lainaa voi ottaa erillaisiin käyttökohteisiin, mutta vain osa niistä on järkeviä asioita mitä varten lainaa voisi hakea. Tällä hetkellä mediassa pyörii jatkuvasti uutisia siitä miten paljon ihmisillä on velkaa, mutta toisaalta useammat ihmiset piilottelevat ja häpeävät lainan ottamista. Useimmat yhdistävät lainan ottamisen talousongelmiin sekä velkaantumiseen.

Milloin lainan ottaminen on järkevää?

Lainan ottaminen on järkevää tilanteessa, jossa edessä on joku suurempi ja välttämätön hankinta. Eikä tätä kyseistä hankintaa pysty maksamaan omista säästöistä tai varoista, yleisimpiä tällaisia hankintoja ovat uusi auto tai asunnon ostaminen.

Lue lisää: Asuntolainan hyvistä sekä huonoista puolista

Itse pitää osata tiedostaa mikä on itselleen oikeasti tärkeä hankinta ja mikä tuulesta tempaistu äkillinen hankinta. Esimerkiksi kalliiden merkkilaukkujen, urheiluautojen tai muiden “turhien” ostoksien hankkimista varten ei ole suositeltavaa ottaa lainaa. Näiden hankintojen rahoittaminen lainalla on todella kyseenalaista ja usein myös vastuuntunnotonta.

Kerromme lisää tässä sivulla mihin lainaa kannattaa hakea ja mihin ei.

Remontoiminen lainalla

Esimerkiksi talon tai asunnon remontoimiseen otettu laina voi usein olla järkevä vaihtoehto, varsinkin silloin jos omat varat eivät riitä sen toteuttamiseen. Talon remontoiminen voi joskus olla jopa välttämätöntä ja sen pitkittäminen voi pahimmillaan aiheuttaa enemmän kustannuksia kuin itse laina. Talosta on järkevää pitää huolta ja sitä kannattaa kunnostaa tasaisin väliajoin, sillä se vaikuttaa suuresti asunnon arvoon sekä parhaimmillaan se voi nostaa asunnon myyntihintaa.

Jokaisessa lainassa ennen sen ottamista on tärkeää muistaa tehdä vertailu. Vertailun avulla usein löydetään vielä halvempi laina. Muista kuitenkin ennen lainapaikan valitsemista tutustua lainantarjoajan ehtoihin sekä kustannuksiin.

Tutustu tästä: Lainan kustannuksiin

Auton rahoittaminen lainalla

Talon remontoimisen lisäksi auton ostaminen lainalla on usein hyvä perustelu sen ottamiselle. Auton arvo laskee käytännössä heti kun se ajetaan autoliikkeestä ulos, mutta kuitenkin auton ostaminen voi auttaa työllistymisessä tai muussa taloudellisessa hyödyssä.

Katso myös: Mitä kustannuksia autoilu aiheuttaa

Kannattaako yritys perustaa lainarahalla?

Ennen yrityksen perustamista pitää olla tarkka visio sekä suunnitelma onko se realistisesti kannattavaa. Jos suunnitelma on hyvä ja selkeä, voi lainan ottaminen yrityksen perustamista varten olla järkevää ja jopa pitkällä tähtäimellä tuottavaa. Jos yritys lähtee nousuun ja rahavirrat aukeavat, voi lainan maksaa heti takaisin.

Tunnetuin yrityslainaa tarjoava palvelu on Finnvera, josta on mahdollista saada apua yrityksen perustamiseen. Ennen yhteydenottoa Finnveraan, kannattaa kuitenkin tehdä suunnitelmat jonkun ammattilaisen kanssa.

Lainojen yhdistäminen

Lainojen yhdistäminen voi olla suuri apu selviytymään talousongelmista. Lainojen yhdistämisessä on tarkoitus yhdistää kaikki vanhat lainat yhdeksi edullisemmaksi lainaksi. Niin kuin moneen muuhuunkin asiaan kannattaa tähänkin suhtautua varauksella. Parhaimmillaan lainojen yhdistämisen avulla voi säästää useita satoja euroja ja se voi olla kannattava ratkaisu taloudellisesti. Pahimmillaan se voi kasvattaa alkuperäistä lainasummaa sekä aiheuttaa suuremmat kustannukset.

Ennen lainojen yhdistämistä on suositeltavaa tehdä kattava laskelma siitä onko uuden lainan ottaminen oikeasti edullisempaa kuin vanhojen useiden lainojen maksaminen. Tähän laskemiseen voi käyttää apuna esimerkiksi Excel-taulukkoa, johon on helppo tehdä laskelma sekä budjetointi.

Lue tästä vinkit: Miten teet helposti Excel-budjetin

Lainaa vapaa-ajan aktiviteetteihin

Tilanteissa missä oma taloustilanne on hyvä, voi lainaa ottaa myös vapaa-ajan aktiviteetteihin tai erillaisiin harrastuksiin. Jos harrastuksena on esimerkiksi moottoripyöräily, veneily tai jokin muu harrastus mihin pitäisi ostaa kalliimpia välineitä, voi niiden rahoittaminen lainalla olla järkevää. Näitä kalliita harrastusvälineitä ei ole kuitenkaan järkevää ostaa heti aloittaessaan kyseisen aktiviteetin, koska usein kiinnostus voi lopahtaa jo alkumetreillä ja lainan takaisinmaksaminen voi aiheuttaa suuria ongelmia. Kannattaa siis mieluummin käydä kokeilemassa jotain kiinnostavaa harrastusta ensin esimerkiksi vuokravälineellä, jotta tietää onko kyseinen harrastus itseään kiinnostava.

Lue lisää: Venelainasta

Mihin ei ole järkevää ottaa lainaa?

Nykyään lainan ottaminen on todella helppo ja nopeaa sekä sen hakeminen tapahtuu usein netin välityksellä. Tästä syystä lainan ottaminen ilman järkevää käyttökohdetta voi tuntua houkuttelevalta, mutta kuitenkin kannattaa vetää itselleen raja mitkä ovat tärkeitä hankintoja ja mitkä eivät.

Lainarahalla kustantaminen päivittäisissä menoissa ei ole järkevää, varsinkaan siinä vaiheessa kun lainalla ruvetaan maksamaan arjen perusasioita. Useimmat ihmiset kuitenkin päätyvät ottamaan helppoja sekä pieniä pikavippejä selviytyääkseen pakollisista menoista kuten vuokrasta sekä ruokaostoksista. Suosittelemme ennen lainan ottamista, että lainan todelliset kustannukset lasketaan auki, ettei ne pääse yllättämään.

Lainaa ei ole myöskään järkevää ottaa velan lyhentämiseen. Vaikka useimmat paikat tarjoavat lainojen yhdistämistä, niin sen hyöty riippuu asiakkaan tilanteesta. Uuden lainan ottamisessa kannattaa myös miettiä sitä, että jokaisen lainan myötä korko- ja muut kustannukset nousevat, jolloin myös lainan lopullinen takaisinmaksettava summa kasvaa. Pahimmillaan loputon velkakierre voi aiheuttaa maksuhäiriömerkinnän tai ulosottoon joutumisen.

Jos kuitenkin avoinna olevia laskuja on useampia, voi lainojen yhdistäminen olla pelastus. Lainojen yhdistämisellä pystytään maksamaan yhdellä edullisemmalla lainalla kaikki useat vanhat lainat pois. Tällöin maksat useampien korkojen sijaan vain yhden lainan korot. Lainojen yhdistäminen voi olla tarloudellisesti järkevä ratkaisu, jos uudessa lainassa todellinen vuosikorko on pienempi kuin useiden pienempien lainojen kustannukset yhteenlaskettuna.

Katso tästä: Jos osamaksuja on kasaantunut liikaa


Senttilaina on ylpeä esitellessään uudenlaisen lainasivuston, jonka avulla kuka tahansa voi etsiä itselleen edullisimman lainan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Saatamme ansaita pienen palkkion, kun käytät sivustollamme olevia linkkejä. Palkkiot menevät sivuston ylläpitämiseen 🙂

Olemme hiilineutraaleita 🤲🌴