Autoilun kustannukset 2022

Banko lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Lainaparkki
Lainaparkki
Lainaparkki lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Sortter lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,36 %
Rahalaitos lainat
Lainasummat: 500 - 70.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 -15 vuotta
Korko: 4,5 %
Omalaina.fi lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,19 %
Freedom Rahoitus lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Suomenyhdistelylaina lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 12 - 240 kuukautta
Korko: 4,19%
Kaikki lainapalvelut

Monille autolla ajaminen on välttämätöntä ja joillekkin arjen luksusta. harva kuitenkaan tarkalleen tietää miten paljon kustannuksia autolla ajaminen aiheuttaa. Kerromme tässä sivulla kaikki autoiluun liittyvät kustannukset.

Mitä autoilu maksaa?

Autoiluun liittyy yllättävänkin paljon erillaisia kustannuksia, joita voi olla vaikea arvioida ennen auton ostamista. Useimmille autoa ostaneille voi tulla kuluista mieleen ainoastaan polttoaine sekä mahdolliset kuukausittaiset lainanlyhennykset, mutta auton kulut ei pelkästään muodostu äsken mainitsemista asioista, vaan on olemassa muitakin kulueriä.

Katso tästä: Lainan kustannukset

Vuonna 2020 Lähitapiolan Arjen katsastus -kyselytutkimuksessa haluttiin selvittää suomalaisten arvio oman auton käyttökustannuksista jokaista kuukautta kohden. Kyselytutkimuksen vastaajista 14 % arvioi käyttökustannuksien olevan alle 100 euroa kuukaudessa, kun taas 23 % arvioi niiden olevan 101 ja 200 euron väliltä. 22% veikkasi summan olevan 201-500 euron välistä. Vain 5 % vastaajista arvioi autoilun kustannuksien olevan yli 500 euroa kuukaudessa. 37 % kyselyyn vastanneista autoilijoista ei osannut vastata siihen. Kyselytutkimukseen vastanneilla henkilöillä oli omistuksessaan auto. Ihmiset huomioivat kustannusarvioissaan juoksevia kuluja kuten polttoainekuluja (92%), auton huoltoon sekä ylläpitoon menevät kulut (71%), vakuutukset (78%) sekä autosta maksettava vero (61%).

Käytännössä autoiluun liittyy paljon kiinteitä sekä muuttuvia kustannuksia, joihin vaikuttaa ajetut kilometrit, polttoaine jne. Auutoiluun kuluu kuukausittain myös paljon muitakin kustannuksia, kuten esimerkiksi pysäköintimaksut, vakuutukset, huollot. Erittelimme alapuolelle autoilun kustannukset tarkemmin.

Polttoainekustannukset

Polttoainekustannuksia pystyy helpoiten ennakoimaan, sillä bensiini- tai dieselkustannukset pystyy kätevästi laskea jo etukäteen.

Esimerkiksi jos ajat 10 000 km vuodessa sekä ainulla on alla 2017 vuosimallin auto, polttoaineet ovat kuukaudessa noin 44 €. Jos taas ajat 2013 vuosimallia, niin kustannuksia tulee polttoaineesta 69 € kuukaudessa. 2009 vuosimallin autoissa polttoainekustannuksiksi tulee 78 euroa kuukaudessa.

Jos taas tiedät ajavasi 15 000 kilometriä vuodessa niin polttoainekulut ovat seuraavat:

 • 2017 vuosimallin auto = 67 euroa kuukaudessa
 • 2013 vuosimalli = 103 euroa kuukaudessa
 • 2009 vuosimalli = 117 euroa kuukaudessa
 • Auton vakuutukset

  Auton ostoa harkitsevat voivat unohtaa laskea budjettiin kokonaan vakuutukset, joita autossa on pakollista olla. Auton vakuutukset eivät ole halvimmasta päästä kuluerää, joten niiden lopullinen summa voi yllättää. Kaikissa autoissa pitää olla pakollinen liikennevakuutus sekä tämän lisäksi vähintään pitää olla osakasko. Uudempiin sekä kalliimpiin autoihin suositellaan yleensä aina täyskaskoa, joka korjaa autolle aiheutuneet vahingot.

  Vakuutusmaksuihin kannattaa varautua vähintään useimmilla satasilla vuodessa. Vakuutuksen hinta on vaihteleva ja se määräytyy usein bonusten sekä auton mallin mukaan. Vakuutuksien vertaileminen on todellakin järkevää, sillä eri vakuutusyhtiöiltä on mahdollsita saada erillaisia hinnoitteluja. Vakuutuksien määrää on etukäteen vaikea arvioida, mutta keskimäärin vakuutukset ovat 500 – 800 euroa.

  Auton huolto- ja katsastus kustannukset

  Autoilun kustannuksiin kuuluu myös huollot sekä katsastukset. Auto tulisi huoltaa ainakin kalenterivuosittain. Merkkiliikkeissä tehtävissä huolloissa tehdään yleensä yleinen tarkistus, öljynvaihto. Huoltojen hinnat vaihtelevat 100 eurosta ylöspäin. Joissain tilanteissa auto voi tarvita isompaa huoltoa, mikä taas kustantaa suuremman summan rahapussista.

  Isommat remontit autoissa eivät yleensä ole jokavuotisia, mutta jos suurempia remontteja alkaa olemaan vuosittain, voi se käydä todella kalliiksi. Huoltokustannuksiin lasketaan myös yleensä auton renkaat, joita tulee vaihtaa kohtuullisin väliajoin varsinkin Suomen olosuhteissa. Jos päätetään ajaa yhdellä talvi- tai kesärenkassetillä maksimissaan 3 vuotta, niin keskimäärin uuden rengassarja n osto tulee eteen joka toinen vuosi.

  Vaikka isompia huoltoja pystyttäisiin välttämäät, pitää auto kuitenkin katsastaa vuosittain. Halvimmillaan katsastuksen voi saada 50 eurosta eteenpäin. Määräaikaiskatsastus on mahdollista saada jopa 35 euroon, jos autoon on jo aikaisemmin tehty päästömittaus. Auton huoltoihin kuluu keskimäärin vuodessa noin 700 euroa, jos lasketaan sen sisältävän renkaat sekä katsastuksen.

  Pysäköintikustannukset

  Pysäköintikustannuksiin voi mennä yllättävän paljon rahaa kuukaudessa. Vaikka auto pysyisi paikallaan useamman päivän,pysäköinnistä pitää silti yleensä maksaa. Keskustasta kauempana olevia paikkoja on jopa mahdollista saada ilmaiseksi tai asukkaille tarjolla olevia paikkoja edullisemmin. Jos kuitenkin esimerkiksi työhön kuuluu jatkuva matkusteleminen, voi pysäköintimaksuihin kulua yllättävän paljon rahaa.

  Vuonna 2020 Helsingin alueen pysäköintitunnus on mahdollista saada 14 – 28 euron hinnalla kuukaudessa. Voidaan siis arvioida, että auton pysäköintiin kuluu rahaa vuodessa noin 320 euroa.

  Tutustu: Taloussovelluksiin, joiden avulla kustannuksien laskeminen on helpompaa


  Senttilaina on ylpeä esitellessään uudenlaisen lainasivuston, jonka avulla kuka tahansa voi etsiä itselleen edullisimman lainan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Saatamme ansaita pienen palkkion, kun käytät sivustollamme olevia linkkejä. Palkkiot menevät sivuston ylläpitämiseen 🙂

  Olemme hiilineutraaleita 🤲🌴