Velkaneuvonta ja siihen hakeutuminen

Sortter lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: max. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,36 %
Rahalaitos lainat
Lainasummat: 500 - 70.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 -15 vuotta
Korko: 4,5 %
Omalaina.fi lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,19 %
Freedom Rahoitus lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Suomenyhdistelylaina lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 12 - 240 kuukautta
Korko: 4,19%
Taskulaina lainat
Lainasummat: 300 - 600 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 4 - 6 kuukautta
Korko: 10%
Blue Finance lainat
Lainasummat: 300 - 600 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 4 kuukautta
Korko: 19,9%
Kaikki lainapalvelut

Monille velkaantuville henkilöille velkaneuvonta voi tuoda helpotusta elämään. Kuitenkaan kaikki eivät tiedä mikä se on ja miten siihen pystyy hakeutumaan. Listasimme tähän sivuun kaikki tärkeimmät asiat koskien velkaneuvontaan sekä siihen hakeutumista.

Mikä on velkaneuvonta ja miten siihen voi hakeutua?

Velkaantuessa on hyvä keino pyrkiä tunnistamaan siihen liittyvät ongelmat ajoissa, jotta niistä pystytään selviytymään helpommin. Yleensä ylivelkaantumisen aiheuttaa äkillinen työttömyys, sairastuminen tai ihan vaan oma huolimattomuus. Suurin osa ihmisistä ketkä hakeutuvat velkaneuvontaan tarvitsevat kiireellistä apua saadakseen velkansa järjestettyä.

Lue lisää: Mikä on velkajärjestely

Tälläisten tilanteiden välttämiseksi velkaneuvontaan kannattaa hakeutua ajoissa, jotta ongelmat pystytään välttämäät. Velkaneuvontaan kannattaa hakeutua jo ennen kuin avoimet laskut menevät perintään, varsinkin jos niiden maksaminen aiheuttaa ongelmia. Tällä keinolla asiat voidaan saada korjattua ennen pahempia seuraamuksia.

Velkaneuvonnassa henkilöitä auttavat usein lakimiehet, joten siihen turvautuvat voivat olla varmoja siitä, että neuvonnassa auttavat ovat tietoisia kaikista velkaantumiseen liittyvistä lakipykälistä.

Velkaneuvonnalla tarkoitetaan neuvontaa, johon voi hakeutua henkilöt jotka haluavat saada taloudellista sekä oikeudellista neuvontaa. Neuvontaan on mahdollista hakea kaikki yksityishenkilöt sekä pienyrittäjät. Velalliset voivat hakeutua velkaneuvontaan ensisijaisesti oman kotikuntansa ilmoitettuun velkaneuvonta paikkaan. Lisätietoja koskien eri paikkakuntien velkaneuvonnan yhteystiedoista voit lukea Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivustojen kautta.

Katso: Mitä seuraamuksia ilmenee jos maksat laskusi myöhässä

Onko velkaneuvonta maksullinen?

Velkaneuvonta on maksuton palvelu kaikille velkaantuville henkilöille. Kyseinen palvelu on läkisääteinen ja siihen ovat oikeutettuja kaikki Suomen kansalaiset. Joten neuvontaan on syytä hakeutua eikä edes rahattomuus sitä estä sen ollessa kuitenkin maksuton palvelu.

Miten velkaneuvonta toimii?

Velkaantuessa velkaneuvontaan hakeutuessa aloitetaan ensin selvittämään perusasioita. Nykyisestä velkatilanteesta tehdään velkaneuvonnassa kartoitus henkilön tuloista hja menoista sekä sen hetkisestä taloudellisesta tilanteesta. Joissain tapauksissa velkaneuvonta haluaa selvittää henkilön perhetilanteen, jos se liittyy jotenkin velkaantumiseen kuten esimerkiksi yhteisten lainojen osalta.

Velkaneuvonnan tapana on selvittää onko velallisella oikeutta saada sosiaaliapua, toimeentulotukea tai asumistukea.

Kyseessä on kuitenkin velkaneuvonta, joten heidän toimintaansa ei kuulu tehdä päätöksiä asiakkaan puolesta. Velkaneuvonnan tarkoituksena on siis kartoittaa asiakkaan tilanne sekä antaa erillaisia vaihtoehtoja sen selvittämiseksi. Loppupeleissä kuitenkin asiakas tekee päätöksensä itse, eikä häntä voida pakottaa mihinkään mitä hän ei halua omasta tahdostaan tehdä.

Velkaneuvonta auttaa henkilöä seuraavasti:

 • Antaa mahdollisuuden neuvotella velkojien kanssa
 • Nykyisten velkojen sekä maksuaikataulujen suunnitteleminen sekä niiden sopiminen
 • Kokonaisuudessaan velkatilanteen kartoittaminen
 • Hakemuksen tekeminen velkajärjestelyyn sekä sopivan maksuohjelman laatiminen
 • Lisäksi on mahdollista saada erillaista tietoa koskien kaupungin tarjoamia sosisaalisia luottoja sekä Takuu-säätiön järjestelyluottoja. Velkaneuvoja saattaa suositella asiakkaalle tilanteesta riippuen asettamaan itselleen luottokiellon. Luottokielto voi helpottaa taloudellisen tilanteen ymmärtämistä sekä estää ylivelkaantumisen mahdollisuutta.

  Katso: Auttaisiko oman taloudellisen tilanteen ymmärtämiseen excel budjetin laatiminen

  Lisätiedot velkaneuvonnasta sekä velkajärjestelystä

  Henkilön joutuessa ylivelkaantumiseen niin pahasti, ettei enää pysty selivytymään veloistaan on siinä tilanteessa hänen hakeuduttava velkajärjestelyyn. Velkajärjestelyyn on mahdollista päästä käräjäoikeuden kautta, joka vaatii jonkilaisia ehtoja siihen pääsemiseen. Jotkut tietyt asiat voivat estää velkajärjestelyn.

  Kyseisten ehtojen ja esteiden ilmetessä sekä niiden selvittämiseksi on olemassa velkaneuvonta. Neuvonta auttaa velallista laatimaan hakameuksen velkajärjestelyyn käräjäoikeutta varten.

  Talousneuvonta vai velkaneuvonta?

  Talousneuvonta on velkaneuvonnan kevyempi versio. Talousneuvontaan voi haketua tilanteissa missä ylivelkaantumista ei ole vielä käytännössä tapahtunut. Siihen kannattaa hakeutua silloin jos henkilöstä tuntuu ettei hän pysty huolehtimaan omasta taloudestaan tai sen mahdollisista ongelmistaan kunnolla.

  Talousveunonta on hyvä vaihtoehto silloin jos esimerkiksi laskujen tai vuokran maksaminen tuntuu ongelmalta tai niiden suorittaminen tapahtuu aina myöhässä. Jos rahat tuntuvat aina olevan lopussa ennen seuraavaa palkkapäivää tai koetaan jatkuvasti tarvetta lainata rahaa. Äsken mainitut asiat voivat viitata siihen ettei raha-asioista pystytä kunnolla pitämään huolta tai pahimmillaan se voi ennakoida muista isommista ongelmista. Jos korjausliikkeitä ei tehdä nopeaan aikatauluun, voi se aiheuttaa luottohäiriömerkinnän tai pahimmillaan ulosottoon joutumisen.

  Lue tästä: Mikä on ulosotto ja miten prosessi etenee

  Talousneuvonta on hyvä sellaisille henkilöille, jotka eivät pysty pitämään omaa talouttaan tasapainossa tai ylivelkaantumista ei ole vielä tapahtunut. Myös jos ongelmat ovat alkuvaiheessa esimerkiksi tilanteessa jossa joudutaan ottamaan lyhennysvapaita tai eräpäivien siirtämisiä, voi talousneuvonta olla paras vaihtoehto sen korjaamiseksi.

  Mikä on velkasaneeraus?

  Velkasaneeraus on yrityksille suunnattu menettely, jonka tarkoituksena on pystyä leikkaamaan osa veloista kokonaisuudessaan pois sekä maksaa leikkaamaton velka velkojille sovitun maksusuunnitelman mukaisesti. Velkasaneeraus on hyvä vaihtoehto yrityksille jotka eivät kykene jostain tilanteesta johtuen selviytymään ylivelkaantumisesta.

  Yrityssaneeraukseen on mahdollista hakeutua käräjäoikeudelle jätetyllä hakemuksella. Velkaneuvonta auttaa myös näissä tilanteissa sekä velallista hakeutumaan velkasaneeraukseen.


  Senttilaina

  Olemme hiilineutraaleita 🤲🌴

  Senttilaina on ylpeä esitellessään uudenlaisen lainasivuston, jonka avulla kuka tahansa voi etsiä itselleen edullisimman lainan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Saatamme ansaita pienen palkkion, kun käytät sivustollamme olevia linkkejä. Palkkiot menevät sivuston ylläpitämiseen 🙂

  Suositut lainatuotteet:

  Pikavipit Joustoluotot Kulutusluotot