Miten säästää rahaa helposti 2022

Banko lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Lainaparkki
Lainaparkki
Lainaparkki lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Sortter lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,36 %
Rahalaitos lainat
Lainasummat: 500 - 70.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 -15 vuotta
Korko: 4,5 %
Omalaina.fi lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,19 %
Freedom Rahoitus lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Suomenyhdistelylaina lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 12 - 240 kuukautta
Korko: 4,19%
Kaikki lainapalvelut

Hyvillä säästöillä voidaan paikata äkillisiä sekä yllättäviä menoja pahan päivän varalle. Tuntuuko joskus siltä, että varoja on liian vähän verrattuna kuluihin? Säästöt voivat auttaa näissä tilanteissa sekä niiden avulla pystytään toteuttamaan unelmia. Tästä kirjoituksesta löydät parhaimmat säästövinkit, jota kannattaa hyödyntää omassa elämässä.

Rahan säästäminen hankinnoissa

Ennen jonkun tietyn tavaran ostamista, kannattaa tarkasti harkita onko sen ostaminen pakollista sekä tarvitseeko sitä oikeasti. Useimmat ihmiset eivät pysty välttämään uusien tavaroiden ostamista, varsinkin silloin jos ne ovat alennuksessa tai muuten vain halpaa. Ostoksille ei kannata lähteä väsyneenä tai kiireisenä, sillä silloin usein tulee tehtyä turhia hankintoja, jota ehkä tulee katumaan jälkeenpäin.

Ensisijaisesti pyri ostamaan tavarat käytettynä, sillä tällä keinolla luonto sekä rahapussi kiittävät. Netistä löytyy nykyään paljon erillaisia sivustoja missä ihmiset myyvät käytettyjä ja jopa hyväkuntoisia tavaroita edullisesti. Esimeriksi kodin sisustustavaraa sekä elektroniikkaa voi saada puolet halvemmalla mitä kyseisiä tavaroita myyviltä kaupoilta.

Ennen kauppaan lähtemistä kannattaa tehdä ostoslista valmiiksi, jotta vältytään turhalta ostelemiselta. Kirjoita paperille tuote tarkasti ominaisuuksineen sekä budjetti miten paljon olet valmis laittamaan kyseiseen tuotteeseen rahaa. Budjetin tekeminen on tärkeää, jotta oma rahankäyttö pysyy hallinnassa. Välttyäkseen turhien ostoksien tekemistä ota vain tarvittava summa rahaa mukaan ja jätä pankkikortit kotiin. Erillaiset taloussovellukset auttavat myös tarkemmin seuraamaan omia raha-asioita ja näet helposti puhelimesi kautta tulot sekä menot.

Katso tästä: Lista erillaisista taloussovelluksista

Ruoan tekemiseen kannattaa käyttää kotimaisia sekä edulisia raaka-aineita. Esimerkiksi perunaa, porkkanaa sekä muita hyviä perusraaka-aineita, joista voi tehdä monenlaisia ruokia.

Näin säästät rahaa ravintolassa tai kahvilassa

Kahviloiden sekä ravintoloiden hinnat voivat olla yllättävänkin korkeita. Monissa paikoissa pelkkä smoothie voi maksaa jopa yli 5 euroa. Tästä syystä kannattaa valita sokeripitoisien juomien sijaan vesi tai kahvi. Tilanteissa jossa olet sopinut tapaamisen kahvilaan tai ravintolaan, niin osta sieltä mieluummin lounasaikaan ruoka-annos ja vältä kalliiden leivonnaisten tai juomien ostamista. Lounaaseen usein kuuluu ruoan lisäksi jokin jälkiruoka sekä kahvi. Usein jos ostat leivonnaisen erikseen, voi se olla jopa saman hintainen kuin lounas kokonaisuudessaan.

Suosi opiskelijaravintoloita, sillä usein niiden hinnat ovat paljon edullisimpia mitä perinteisissä ravintoloissa tai kahviloissa. Joissain opikselijaruokaloissa voit saada lounaan muutamalla eurolla, kun taas ravintoloissa lounaan hinnaksi voi muodostua helposti jopa yli 10 euroa.

Lue myös: Miten voit säästä rahaa ruokamenoissa

Asioi sellaisissa ravintoloissa, joissa on käytössä jokin kanta-asiakaskortti. Kanta-asiakaskorteissa on usein tietty määrä kertoja mitä niissä pitää käydä ennen etujen saamista. Yleensä sinun pitää asioida 5 tai 10 kertaa ravintolassa ennen kuin saat ilmaisen lounaan.

Miten säästää rahaa vaateostoksissa

Ennen vaatteiden ostamista kannattaa miettiä millainen oma tyyli on. Tykkäätkö enemmän asiallisesta tyylistä vai rennommasta sporttisesta asustuksesta? Mihin käyttöön vaatteet tulevat sekä miten paljon niitä käytät? Oman tyylin määrittelemisen jälkeen on paljon helpompi tehdä oikeita valintoja vaateostoksilla sekä välttyä hutiostoilta.

Tutustu myös: Miten shoppailet netissä turvallisesti

Kannattaa harkita vaatteiden ostamista käytettynä, esimerkiksi erillaisilta kirpputoreilta tai Facebook-ryhmistä. Tällä tavoin säästät rahaa sekä luontoa ja usein käytetyt vaatteet voivat olla täysin uudenveroisia. Suosi sellaisten vaatteiden ostamista, jotka sopivat keskenään yhteen. Esimerkiksi ostaessasi yläosaa, mieti tarkasti sopiiko se useampien housujen kanssa mitä kaapistasi löytyy.

Rahan säästäminen asumiskustannuksissa

Useammalla asialla pystyy säästämään rahaa asumiskustannuksissa. Usein asuntovellalliset haluavat tarkkailla asuntolainojen marginaaleja. Jos huomaat, että lainasi marginaali on nousussa, kannattaa neuvotella oman pankin kanssa tai vaihtoehtoisesti kilpailuttaa asuntolaina uudelleen useamman pankin avulla.

Lue lisää: Asuntolainan hyvistä sekä huonoista puolista

Oman asunnon ostamisen sijaan kannattaa miettiä jos ostaisit kimppa-asunnon jonkun toisen henkilön kanssa. Sen avulla voit säästää rahaa sekä saada asunnon paremmalta sijainnilta. Usein kimppakämpistä ajatellaan, että ne ovat sotkuisia opiskelijasoluja, asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, sillä kimppa-asuminen voi olla hyvä ratkaisu myös työssäkäyville aikusille.

Asumiskustannuksia voidaan alentaa myös vähentämällä jätemaksuja omakotitalossa. Tämän sijaan kannatta hankkia komposti sekä kierrättää kaikki mahdolliset jätteet erikseen.

Miten säästää rahaa autoilun kustannuksissa

Autoilun kustannukset voivat nousta todella korkeaksi. Useimmat ihmiset luulevat, että auton ylläpitäminen maksaa vain auton hinnan verran. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä auton ostamisen lisäksi kustannukset tulevat erillaisista vakuutuksista, huolloista, korjauksista jne.

Autoilun sijaan kannattaa suosia kävelyä, pyöräilyä tai julkisen liikenteen käyttämistä. Ennen auton ostamista tee tarkka laskelma sekä budjetti mihin kaikkeen rahaa menee ja miten paljon. Joskus jopa taksin käyttäminen satunnaisesti voi olla halvempaa kuin oma auto.

Hanki julkisen liikenteen matkakortti pidemmäksi ajaksi, sillä pelkän matkalipun ostaminen päivittäin voi tulla paljon kalliimmaksi. Juna- sekä bussilippujen hintoja kannattaa myös vertailla palveluiden sivustoilla.

Jos kuitenkin oman auton hankkiminen on pakollista, osta uuden auton sijaan vähän käytetty auto. Uusissa autoissa arvo laskee heti kun ajat sen liikkeestä ulos. Auto kannattaa laittaa seisontaan, sillon jos tiedetään ettei sitä tulla tarvitsemaan vähään aikaan. Tältä ajalta säästät ajoneuvoveroissa sekä vakuutusmaksuissa.

Lue tästä: Mitä kaikkia kustannuksia autoilu sisältää

Rahan säästäminen matkustamisessa

Jos matkustaminen tulee ajankohdaksi, kannattaaa lentoja katsoa sesonkien ulkopuolella. Sesonki aikoina lentolippujen hinnat ovat paljon kalliimpia, koska turisteja sekä matkailijoita on paljon enemmän. Yleensä lippujen hinnat ovat lomien aikana kalliimmillaan, joten vältä tätä ajankohtaa, jos haluat saada edullisen matkan.

Muista vertailla hotelleja erillaisilla sivustoilla, kuten esimerkiksi Booking.com tai momondo.fi. Jos et löydä kyseisistä palveluista mieleistä sekä halpaa hotellia, voit kysyä suoraan hotellilta hintaa. Usein hotellit voivat antaa huoneen edullisemmin mitä näiden palveluntarjoajat.

Matkalle lähtiessä on suositeltavaa harkita luottokortin käyttämistä, sillä varkaustapauksissa rahat on paljon helpompi saada takaisin kuin perinteisissä pankkikorteissa. Yleisimpiin luottokortteihin on mahdollista saada myös matkavakuutus, joka sisältää paljon hyödyllisiä sekä tarvittavia ominaisuuksia matkalle.

Lue lisää: Kannattaako matkavakuutus ottaa luottokorttiin

Säästämisestä kannattaa tehdä säännöllinen tapa

Laita säästäminen etusijalle ja tee siitä automatisoitua. Hyvä tapa on myös avata pankkiin oma tili, johon voit laittaa automaattisia tilisiirtoja esimerkiksi jokaisena palkkapäivänä. Kun avaat pankkiin säästötilin, laita siihen sellaiset ehdot ettet pysty tekemään kovin helposti nostoja sieltä. Aseta tilille sellainen ehto, ettet pysty tekemään sieltä siirtoja ilman konttorissa asiointia.

Pidä kirjaa menoista sekä tuloista ja laadi erillinen Excel-budjetti. Budjetti auttaa sinua tietämään paremmin oman kulutuksen sekä se auttaa pitämään taloutesi kunnossa.

Katso tästä: Miten voit tehdä helpon Excel-budjetin

Miten säästää rahaa nuorena

Usein nuoremmille rahan säästäminen voi olla vaikeaa, sillä vakituisia tuloja ei välttämättä vielä ole. Jos nuorena ei ole mahdollista vielä hakea tai päästä töihin, voi rahaa säästää muilla keinoilla. Hyvä tapa on kysyä omilta vanhemmilta tai sukulaisilta olisiko heillä tarvetta avulle pientä korvausta vastaan. Usein apua voidaan tarvita lumitöissä tai kesällä nurmikon leikkaamisessa tai marjanpoiminnassa.

Pientä taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja tai kysyä vanhemmilta voisitko viedä tyhjät pullot tai tölkit kaapista kauppaan. Pullot kannattaa palauttaa kauppaan, sillä se on ekologista ja sillä säästetään paljon luontoa turhalta muovijätteeltä.

Askareiden sekä avun lisäksi rahaa voi kerätä myös säästämällä saamiaan viikkorahoja. Yhtenä tapana on myös pyytä synttärilahjat tai joululahjat rahan muodossa, näin vältytään turhilta lahjoilta ja voidaan käyttää saamat rahat myöhemmin johonkin tarpeelliseen.

Nuorena rahaa voi säästää myös myymällä vanhoja tavaroita tai vaatteita erillaisilla kirpputoreilla tai ryhmissä. Ennen myyntiin laittamista, muista kysyä sekä keskustella asiasta vanhempiesi kanssa.


Senttilaina on ylpeä esitellessään uudenlaisen lainasivuston, jonka avulla kuka tahansa voi etsiä itselleen edullisimman lainan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Saatamme ansaita pienen palkkion, kun käytät sivustollamme olevia linkkejä. Palkkiot menevät sivuston ylläpitämiseen 🙂

Olemme hiilineutraaleita 🤲🌴