Miksi en saa lainaa vaikka luottotiedot ovat kunnossa 2022?

Banko lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Lainaparkki
Lainaparkki
Lainaparkki lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Sortter lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,36 %
Rahalaitos lainat
Lainasummat: 500 - 70.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 -15 vuotta
Korko: 4,5 %
Omalaina.fi lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,19 %
Freedom Rahoitus lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Suomenyhdistelylaina lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 12 - 240 kuukautta
Korko: 4,19%
Kaikki lainapalvelut

Kaikki pankit eivät aina myönnä hakijoilleen lainaa vaikka hänellä olisinkin puhtaat luottotiedot. Kielteisen lainapäätöksen saamiseen voi vaikuttaa hakijan työllisyys tai aikaisemmat lainat. Hylättyyn lainahakemukseen voi olla useita syitä. Kerromme tässä artikkelissa kattavasti yleisimpiä syitä miksi lainaa ei ole mahdollista saada vaikka luottotiedot olisivat kunnossa.

Yleisimmät syyt kielteiselle lainapäätökselle

Pankit tai rahoituslaitokset eivät turhaan selvitä jokaisen hakijan maksukykyä sekä taustoja. Pankkien tehtävänä on kuitenkin tehdä liiketoiminnallaan voittoa, joten he eivät voi myöntää lainaa hakijalle joilla ei esimerkiksi ole hyvää maksukykyä. Hakija voi saada kielteisen lainapäätöksen esimerkiksi silloi jos hänellä on aikaisempia lainoja tai hakijan menot ovat suuremmat suhteutettuna tuloihin.

Tässä yleisimmät syyt kielteiselle lainapäätökselle:

Tiedostatko oman taloudellisen tilanteesi realistisesti?

Lainaa hakiessa kannattaa muistaa tiedostaa sekä tuntea oma taloudellinen tilanne realistisesti. Haettava lainasumma pitää muistaa suhteuttaa omiin tuloihin, koska lainan ei tule aiheuttaa ongelmia taloudellisesti. Kun lainan käyttötarkoitus on oikea sekä järkevä, niin parhaimmillaan se voi parantaa omaa elämänlaatua. Lainan järkeviä käyttötarkoituksia on esimerkiksi asunnon remontoiminen tai uuden auton hankkiminen vanhan hajonneen tilalle.

Katso tästä: Mihin käyttötarkoituksiin lainaa kannattaa hakea?

Voit saada kielteisen lainapäätöksen jos maksukykysi ei ole riittävä tai elät jatkuvasti yli varojen. Luotettavat sekä lakia noudattavat rahalaitokset sekä pankit tarkistavat jokaisen asiakkaan taloudellisen tilanteen sekä maksukyvyn. Lainaa hakiessa kannattaa muistaa kysyä itseltään tiettyjä kysymyksiä, jotta oikean lainasumman sekä lainan tarpeellisuuden tietää riittävän hyvin.

Ennen lainan hakemista kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:

Miten suuria kuukausilyhennyksiä pystyt tekemään? – Kuukausilyhennyksien jälkeen sinulle pitäisi jäädä vielä riittävästi rahaa oman talouden ylläpitämiseen. Lainan maksamisen jälkeen sinun ei pitäisi joutua verottamaan muista tärkeistä asioista kuten ruokaostoksista. Lainan kuukausilyhennykset eivät saisi olla yli 30 % tuloistasi. Tämä kaava ei ole pakollinen, mutta sitä voi hyödyntää turvatakseen oman taloudellisen tilanteen.

Saatko pidettyä lainan kokonaiskustannukset maltillisina? – Useimmille hakijoille pienet kuukausierät voivat kuullostaa houkuttelevilta. Kolikolla on aina kääntöpuoli, niin on tässäkin asiassa. Sillä lyhyemmät kuukausierät pidentävät laina-aikaa ja se myös nostaa laina kokonaiskustannuksia huomattavasti.

Oman taloudellisen tilanteen tunteminen sekä tiedostaminen realistisesti voi olla hankalaa. Kannattaa kirjata esimerkiksi excel-budjettiin itselleen ylös kuukausittaiset tulot sekä menot ja laskea muiden tärkeiden asioiden jälkeen onko sinun mahdollista lyhentää lainaa ja miten paljon.

Lue tästä: Miten voit tehdä helpon excel-budjetin

Miten helpottaa lainahakemuksen hyväksymistä?

Laina haettaessa on tärkeää muistaa suhteuttaa lainasumma realistisesti omiin tuloihin. Vaikka lainasumma olisi suuri, niin sen kuukausierä ei saisi ylittää 30 – 40 prosenttia kuukausittaisista tuloista. Kun lainan kuukausierät pysyy maltillisina, niin lainan takaisinmaksaminen on helpompaa sekä varmempaa. Kannattaa myös muistaa, että pienempi kuukausierä pidentää takaisinmaksuaikaa ja samalla nostaa lainan kokonaiskustannuksia. Vaihtoehtoisesti voit siis valita pidemmän laina-ajan ja sen avulla pitää kuukausittaiset maksut maltillisina. Äsken mainitut asiat voivat helpottaa huomattavasti lainan saamista.

Näiden asioiden lisäksi pankit sekä rahoituslaitokset vaativat hakijoiltaan vakituista osoitetta Suomesta, joissain tapauksissa osoitteen on pitänyt olla voimassa vähintään puoli vuotta. Hakijalla pitää olla myös käytössään suomalainen pankkitili. Voit varmistaa lainan saamisen täyttämällä nämä kyseiset ehdot. Lainan saaminen voi olla myös helpompaa jos päätät hakea sitä rinnakkaishakijan kanssa, sillä silloin riskit sekä kulut on jaettu kahteen osaan. Rinnakkaishakijaa käyttämällä voi olla suurempi todennäköisyys saada isompaa lainaa helpommin.

Lainan saamiseksi edellytetään myös tiettyä ikää. Yleisimmät alaikärajat lainoissa on 18 – 25 vuotta, mutta jotkut lainapaikat eivät myönnä lainaa 65 – 75- vuotiaille. Ehdot sekä muut tärkeät lainaan liittyvä asiat vaihtelevat pankkien sekä rahoituslaitoksien mukaan.

Tutustu tästä: Yleisiin lainaehtoihin

Mitä tehdä hylätyn lainahakemuksen jälkeen?

Jokaisella pankilla sekä rahoituslaitoksella on omat ehdot lainan saamiselle. Suositeltavaa on tutustua huolellisesti eri lainantarjoajiin eikä lopettaa lainan hakemista heti ensimmäiseen hylättyyn hakemukseen. Kuitenkaan lainaa ei pidä koskaan hakea ilman tarkkaa harkitsemista sekä tarjoajiin että ehtoihin tutustumista.

Markkinoiden kalliimmat lainat pystyt ohittamaan tekemällä lainavertailun, jossa sinulle esitetään edullisia vaihtoehtoja tarvittavaan lainasummaan sekä laina-aikaan. Jos haluat saada useita lainatarjouksia samasta paikasta, niin suosittelemme käyttämään lainojen kilpailutus palveluita, joiden kautta on mahdollista saada yhdellä hakemuksella useita lainatarjouksia. Käyttämällä kyseistä palvelua säästät huomattavasti aikaa sen sijaan että lähettäisit jokaiseen lainapalveluun erikseen uuden hakemuksen.

Lue lisää: Lainojen kilpailutuksesta

Saat ensimmäiset lainatarjoukset sähköpostiisi muutamissa minuuteissa ja voit vertailla niitä rauhassa kotonasi sekä löydettyäsi parhaimman sekä edullisimman vaihtoehdon voit siirtyä allekirjoittamaan sen. Lainahakemuksen täyttäminen sekä lähettäminen ei sido vielä lainan ottamiseen. Vasta kun päätät hyväksyä sekä allekirjoittaa sen niin olet sitoutunut lainan ottamiseen.


Senttilaina on ylpeä esitellessään uudenlaisen lainasivuston, jonka avulla kuka tahansa voi etsiä itselleen edullisimman lainan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Saatamme ansaita pienen palkkion, kun käytät sivustollamme olevia linkkejä. Palkkiot menevät sivuston ylläpitämiseen 🙂

Olemme hiilineutraaleita 🤲🌴