Mikä on talletussuoja 2021?

Banko lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Lainaparkki
Lainaparkki
Lainaparkki lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Sortter lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,36 %
Rahalaitos lainat
Lainasummat: 500 - 70.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 -15 vuotta
Korko: 4,5 %
Omalaina.fi lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,19 %
Freedom Rahoitus lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Suomenyhdistelylaina lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 12 - 240 kuukautta
Korko: 4,19%
Kaikki lainapalvelut

Monelle varojen tallettajalle talletussuoja voi olla vieras termi eikä sen hyödyistä välttämättä tiedetä kovinkaan paljon. Talletussuojan tarkoituksena on turvata asiakkaan talletettetut varat pankit joutuessa maksukyvyttömäksi. Tästä talletussuojarahastosta Suomessa vastaa Suomen Rahoitusvakausvirasto. Kyseinen virasto korvaa asiakkaalle säästötilille talletetut varat 100 000 euroon asti, jos pankki joutuu maksukyvyttömäksi eikä tällöin pysty maksamaan asiakkaalle takaisin talletuksia.

Mitkä pankit tarjoavat talletussuojaa?

Kaikki Suomen pankit kuuluvat talletussuojajärjertelmän piiriin, joten kaikkien suomalaisten pankkien säästötilit ovat talletussuojan alaisia. Kuitenkaan sijoitustilit eivät välttämättä tähän kuulu, sillä niiden tuotto on sidottuna erillaisiin osinkoihin.

Pankki vertailua tehdessä sekä hyvää säästötiliä etsiessä kannattaa tarjouksien lisäksi huomioida onko kyseisessä säästötilissä talletussuojaa.

Tee tästä: Maksuton pankkivertailu

Korvauksen määrä ja kenelle se maksetaan?

Talletussuoja on aina henkilökohtainen, mutta ei kuitenkaan tilikohtainen. Käytännössä se tarkoittaa että vaikka asiakkaalla olisi useampi tili samassa pankissa, niin korvaukset tehdään vain 100 000 euroon asti. Jos taas asiakkaalla on kahdessa eri pankissa tilejä, niin on mahdollista saada kumpaankin tiliin 100 000 euron korvauskatto. Tilanteessa missä asiakkaalla on yksi tili, jossa on useampia omistuksia, niin tässä tilanteessa jokainen tilin omistaja saa henkilökohtaine 100 000 euron talletussuoja.

Suomessa on olemassa myös useampia pankkiryhmiä, jossa talletussuoja lasketaan yhdeksi pankiksi. Näihin lukeutuu esimerkiksi OP-ryhmä sekä POP-ryhmä. Vaikka asiakkaalla olisikin tilejä useammissa samaan ryhmään kuuluvissa pankeissa, niin tässä tapauksessa talletussuoja on silti 100 000 euroa.

Kyseinen turva ei kata pelkästään henkilöasiakkaiden varat, vaan tähän kuuluu myös yritykset. Jos asiakas on yksityinen elinkeinoharjoittaja, niin pitää muistaa huomioida, että yrityksen talletukset lasketaan osaksi omaa henkilökohtaista talletussuojaa.

Onko talletussuojassa joitain maakohtaisia eroja?

Kaikkien EU-maiden talletussuojien ehtoja määrittelee ja ohjaa EU-direktiivi. Tästä syystä EU-alueiden maissa talletussuoja on hyvin samanlainen,kuitenkin joitain pieniä yksityiskohtaisia eroja voi maiden välillä olla. Kyseinen EU-direktiivi määrittelee talletussuojan suuruudeksi sen 100 000 euroa. Suomen sekä Ruotsin talletussuojan järjestelmissä ei eroja ole suuresti.

Järjestelmä joka turvaa omat varat on hyvä olla tiedossa tai viimeistään selvittää tämän kirjoituksen jälkeen. Talletussuojanjärjestelmän varojen kuuluminen riippuu pitkälti pankin kotimaasta, joten kannattaa selvittää mikä pankkisi kotimaa on.

Esimerkiksi aikaisemmin Nordea oli Ruotsalaisessa omistuksessa ja sen asiakkaiden varat turvasi Ruotsin järjestelmä, mutta sen siirryttyä suomalaiseen omistukseen asiakkaiden varat turvaavat nykyään Suomen rahoitusvakausvirasto.

Lue myös: Pankkien palvelumaksuista

Mitä varoja talletussuoja ei korvaa?

Talletussuojan tarkoituksena ei ole kattaa sijoittamaa omaisuutta. Kuitenkin pitkäaikaissopimukseen kuuluvat säästötilit ovat talletussuojan alaisi, mutta jos sopimukseen liittyy joitakin sijoituksia niin turva ei niitä kata.

Tämä suoja kattaa sijoitetun pääoman osuuden eikä sijoittamisella saavutettuja varoja. Osinkojen voittoa ei hyväksytä talletussuojan alaiseksi.

Talletussuojan korvausprosessi

Jos asiakas joutuu käyttämään talletussuojaa, niin Rahoitusvakausvirasto saa pankilta asiakkaan talletuksista tiedot. Tässä prosessissa ei siis käytännössä asiakkaan tarvitse välittää omia tietojaan korvaajalle. Yleensä korvauksen maksamisessa menee seitsemän arkipäivää ja suoritus tehdään tilisiirtona.

Jos tilanteessa ilmenee jotakin epäselvyyksiä, niin virasto voi joutua pyytämään lisätietoja ja prosessissa sekä korvauksen saamisessa voi mennä jopa 3 kuukautta. Poikkeustilanteisiin voidaan luetella esimerkiksi asunnonvaihtovaroihin liittyvät asiat, sillä usein nämä korvaukset pitää itse hakea viraston kautta.

Tutustu myös: Voiko pankkiasiat hoitaa valtakirjalla

Millaiset säästöt talletussuoja kattaa?

Laki on määritellyt millaiset säästöt talletussuojan piiriin kuuluu. Kyseinen turva kattaa perinteisien talletustilien lisäksi myös pitkäaikaissäästämisen, ASP-tilit sekä määräaikaistalletukset.

Talletussuoja antaa hyvän ominaisuuden esimerkiksi asunnon myynnissä sekä sen hankkimisessa. Tänä aikan omalla tilillä voi satunnaisen ajan olla enemmän rahaa. Talletussuoja turvaa nämä rahat, jotka käytetään uusen asunnon ostamiseen.

Asunnon ostamiseen käytettävät rahat korvataan kokonaan, jos ne ovat olleet tilillä puoli vuotta. Näihin talletuksiin ei päde kyseinen 100 000 euron raja. Rahojen tallettajan pitää kutitenkin pystyä todistamaan, että kyseiset korvattavat varat käytetään uuden asunnon ostamiseen.

Lue tästä: Asuntolainan hyvistä sekä huonoista puolista


Senttilaina on ylpeä esitellessään uudenlaisen lainasivuston, jonka avulla kuka tahansa voi etsiä itselleen edullisimman lainan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Saatamme ansaita pienen palkkion, kun käytät sivustollamme olevia linkkejä. Palkkiot menevät sivuston ylläpitämiseen 🙂

Olemme hiilineutraaleita 🤲🌴