Voiko pankkiasiat hoitaa valtakirjalla 2022

Banko lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Lainaparkki
Lainaparkki
Lainaparkki lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Sortter lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,36 %
Rahalaitos lainat
Lainasummat: 500 - 70.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 -15 vuotta
Korko: 4,5 %
Omalaina.fi lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,19 %
Freedom Rahoitus lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Suomenyhdistelylaina lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 12 - 240 kuukautta
Korko: 4,19%
Kaikki lainapalvelut

Joskus elämässä voi tulla tilanteita ettei pysty itse hoitamaan jotain henkilökohtaista asiaa, vaan jonkun toisen pitää tehdä se. Näissä tilanteissa voi käyttää apuna valtakirjaa, jolla toinen henkilö voi hoitaa esimerkiksi pankkiasiat puolestasi silloin jos et itse pysty sairauden tai muun tärkeän tilanteen vuoksi sitä itse tekemään. Listasimme tähän ylös tärkeimmät asiat valtakirjasta sekä miten se käytännössä toimii.

Mikä on valtakirja?

Valtakirjalla voidaan antaa valtuutus toiselle henkilölle, että hän voi hoitaa asioita sinun puolestasi. Valtakirja on selvitys siitä, että olet antanut kirjallisen luvan sekä oikeuden jollekkin toiselle hoitamaan sinun tärkeitä asioita kuten esimerkiksi pankkiasioita. Oikeutettu henkilö jolla on valtakirja voi tehdä valtuuttajan puolesta ostoksia, myyntejä tai käydä tämän henkilön puolesta esimerkiksi pankissa tai postissa. Valtakirjaa voi käyttää myös apuna silloin, jos toinen henkilö ei pääse itse äänestämään.

Valtakirjaa siis tarvitaan usein henkilökohtaisissa tilanteissa kuten pankkiasioiden hoitamisessa tai muissa viranomaistoimistoissa asioimisessa. Jos et itse pysty lähtemään virastoon sen ollessa auki, voit helposti valtuuttaa jonkun henkilön tekemään tämän asian puolestasi.

Mihin valtakirjaa voi käyttää

Valtakirja tehdään yleensä yhtä toimitusta varten, jolloin siihen asetetaan voimassaoloaika. Tällöin kyseessä on yksilöity valtakirja, jolla voi tehdä yhden toimituksen ja se on vain sen ajan voimassa.

Valtakirja voi olla myös määräaikainen. Määräaikainen valtakirja on hyvä vaihtoehto silloin, jos valtuutettu tietää ettei hän pysty pidemmällä aikavälillä hoitamaan omia asioitaan, vaan tarvitsee siihen valtuutetun. Tällä valtakirjalla pystytään valtuuttamaan toinen henkilö hoitamaan asioita jatkuvasti.

Kun taas avoin valtakirja antaa rajattoman oikeuden edustaa valtakirjan myöntäjää. Tässä valtakirjassa ei tarvitse yksilöidä valtuutettua, vaan pelkkä hallussapito riittää edutamiseen. Kuitenkaan avoin valtakirja ei ole riittävä todiste kaikkiin paikkoihin, vaan usein voidaan vaatia yksilöity valtakirja. Esimerkiksi avoin valtakirja ei riitä todisteeksi pankkiasioiden hoitamisessa tai rahan nostamiseen, sillä pankit vaativat yksilöidyn valtakirjan, jossa on tarkat selvityksest mistä tehtävästä on kyse.

Lue myös: Rahan nostosta automaatista

Sähköinen valtakirja

Paperisen valtakirjan sijaan nykyään pystytään valtuuttamaan toinen henkilö sähköisen valtakirjan ansiosta. Sähköistä valtakirjaa voidaan käyttää esimerkiksi apteekkissa asioimiseen. Saat sähköisen valtakirjan helposti Suomi.fi- verkkopalvelusta.

Sähköistä valtakirjaa voi hakea helposti verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.

Valtakirja posti

Posti vaatii arvopostilähetyksien luovuttamista varten valtakirjan ja postin velvollisuudeksi jää varmistaa, että lähetys luovutetaan oikealle henkilölle. Tulosta valmis valtakirja pdf muodossa ja toimita se postiin jossa valtakirjalla vastaanotetut lähetykset noudetaan. Posti ei hyväksy avoimia valtakirjoja, vaan valtakirjassa pitää tulla ilmi, että se koskee postin vastaanottamista. Posti suosittelee käyttämään heidän valmista valtakirjalomaketta.

Lomakkeessa pitää tulla ilmi seuraavat asiat:

Miten valtakirja tehdään

Valtakirja on virallinen dokumentti, joten siinä pitää tulla ilmi valtuuttaja, valtuutettu sekä mihin tarkoitukseen valtakirja tulee. Dokumentti voi olla käsin kirjoitettu tai tietokoneella tehty.

Valtakirjan ei tarvitse aina olla kovinkaan virallinen, mutta siinä pitää tulle esille ainakin seuraavat asiat:

Valtakirjan tekemiseen ei vaadita erikseen lakimiestä tai muuta virallista asiantuntijaa. Nykyään netissä on monia erillaisia pohjia valtakirjan tekemiseen, jota voi hyödyntää usein jopa maksuttomasti. Valtakirjalla voi hoitaa kätevästi pankkiasiat, apteekissa käymiset sekä muut henkilökohtaiset asiat, silloin kun itse ei pääse niitä hoitamaan.


Senttilaina on ylpeä esitellessään uudenlaisen lainasivuston, jonka avulla kuka tahansa voi etsiä itselleen edullisimman lainan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Saatamme ansaita pienen palkkion, kun käytät sivustollamme olevia linkkejä. Palkkiot menevät sivuston ylläpitämiseen 🙂

Olemme hiilineutraaleita 🤲🌴