Rahan nosto automaatista 2022

Banko lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Lainaparkki
Lainaparkki
Lainaparkki lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Sortter lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,36 %
Rahalaitos lainat
Lainasummat: 500 - 70.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 -15 vuotta
Korko: 4,5 %
Omalaina.fi lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,19 %
Freedom Rahoitus lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Suomenyhdistelylaina lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 12 - 240 kuukautta
Korko: 4,19%
Kaikki lainapalvelut

Rahan nostaminen automaatista ei ole aina kaikille niin yksinkertaista tai helppoa. Jos rahaa nostaa ensimmäistä kertaa automaatista, voi se tuntua hankalalta. Tästä syystä helpotimme ensi kertaa nostoja tekeviä ja listasimme tähän ohjeet miten voit nostaa rahaa helposti sekä turvallisesti.

Muista ennen rahan nostamista varmistaa että käytössäsi olevassa kortissa on siru, ilman sirukorttia nostoja ei ole mahdollista tehdä suomalaisista automaateista.

Miten rahaa nostetaan automaatista?

Lue tästä ohjeet rahan nostamiseen automaatista:

Sirukortilla varustettu maksukortti siniseen lukijaan – Laita maksukortti automaatin siniseen lukijaan, useimmissa suomalaisissa automaateissa lukija johon kortti tulee laittaa on sininen. Laita sirukortti siniseen lukijaan, useimmissa korteissa nuoli ohjaa miten päin kortti sinne laitetaan. Laita kortti niin syvälle kuin se menee, älä paina sitä väkisin enempää sillä useimmat automaatit ottavat kortista vain puolet.

Tunnusluvun näppäileminen – Näppäile automaattiin tunnusluku, joka on nelinumeroinen. Tunnusluku on se minkä olet itse asettanut tai olet pankista saanut kortin yhteydessä. Ennen tunnusluvun näppäilemistä, muista peittää se varsinkin silloin jos olet vilkkaassa ympäristössä missä on paljon ihmisiä ympärillä. Tunnusluvun näppäilemisen jälkeen paina ok-painiketta.

Valitse näytöltä otto vaihtoehto – Automaatista riippuen vaihtoehtoja voi tulla useita, otto, saldo, tapahtumat, talletus jne. Joissain nykyajan automaateissa noston lisäksi pystytään tallettamaan omalle tililleen rahaa. Jos tarkoituksenasi on nostaa rahaa, valitse otto.

Nostosumma – Automaatin näytölle tulee ehdotuksia yleisimmistä nostosummista, joista voit valita tarvitsemasi summan. Jos mikään vaihtoehdoista ei ole itsellesi sopiva, voit valita “muu summa” kohdan, josta voit itse asettaa tarvittavan nostosumman.

Lisätiedot nostosta – Kun olet valinnut nostosumman, voit valita itse haluatko esimerkiks nähdä tilitiedot näytöllä vai saada erikseen ne kuitille. Jotkut automaatit saattavat veloittaa kuitista jonkun lisämaksun.

Ota kortti – Näiden jälkeen automaatti antaa kortin takaisin, ota kortti pois sinisestä lukijasta ja laita se takaisin lompakkoosi. Tämä kohta on tärkeä muistaa, sillä varsinkin jos automaattia käytetään ensimmäistä kertaa, voi unohduksissaan jättää kortin lukijaan. Maailmassa on varmasti monia ihmisiä jotka ovat unohtaneet noston jälkeen kortin lukijaan.

Ota rahat talteen luukusta – Rahojen tuleminen voi viedä useita sekunteja, joten älä hermostu vaikkei rahat tulisikaan välittömästi. Ota rahat aukosta joka avautuu näytön alapuolelle. Jos valitsit, että haluat tiedot kuitille, niin usein tämän yhteydessä kuitti annetaan.

Katso tästä: Mitä tarkoittaa katevaraus

Nosto automaatti

Otto automaattien kilpailijaksi on noussut viime vuosien aikana Nosto automaatti. Nosto on Suomessa käytössä oleva käteisautomaattien verkosto. Käteisnostoja voit tehdä nosto automaateilta kaikilla Visa ja MasterCard korteilla. Nosto-käteisautomaatista on mahdollista nostaa 10, 20 ja 50 euron seteleitä. Automaatista on myös mahdollista tarkistaa tilin saldo kaikilla MasterCard-, Visa Devit- ja Electron-korteilla. Nosto-käteisautomaatin käytöstä ei peritä erillistä maksua asiakkaalta, mutta tässä kohtaa pankki voi veloittaa käteisnostosta palvelumaksun. Palvelumaksu on usein Nosto-automaateilla sama kuin muillakin käteisautomaateilla.

Katso tästä: Pankkien palvelumaksut

Nosto-automaatteja on jo lähes 500 kpl ympäri Suomea ja kyseisiin automaatteihin voi törmätä myös kauppakeskuksissa sekä kauppojen ja huoltoasemien yhteydestä.

Näin löydät pankkiautomaatin

Esimerkiksi Otto.fi tai nostoautomaatti.fi sivuilta löydät hakutoiminnon, jolla voit etsiä oman paikkakunnan tai lähimmän automaatin. Molemmat sivut tarjoavat myös kartan, josta näkee kaikki Suomessa olevat otto ja nosto- automaatit.

Hakutoiminto on varsinkin silloin kätevä, kun olet jossain vieraassa kaupungissa etkä tiedä mistä löytäisit automaatin. Hakukenttään voit laittaa kaupungin nimen ja se antaa sinulle jokaisen nosto tai otto automaatin.

Onko käteisen nostaminen automaatista turvallista ulkomailla?

Usein rahan nostaminen automaatista ulkomailla voi olla paljon hankalampaa mitä Suomessa. Varsinkin jos automaatit ovat hyvinkin paljon erillaisia toimintatavoiltaan. Ulkomailla jotkut automaatit voivat vaatia käyttäjältä kuusinumeroista tunnuslukua. Jos automaatti pyytää enemmän kuin nelinumeroista, niin voit koittaa näppäillä oman tunnuslukusi eteen tarvittava määrä nollia. Jos nostaminen edelleen epäonnistuu, silloin on suositeltavaa vaihtaa toiseen automaattiin.

EU:ssa on mahdollista nostaa käteistä suomalaisella pankkikortilla yleensä ilmaiseksi muutaman kerran kuukaudessa. Joissain tilanteissa pankit voivat veloittaa nostopalkkion ulkomailla nostetusta käteisestä. Tämän takia on suositeltavaa kysyä omalta pankilta aiheutuuko ulkomailla tehdyistä nostoista joitakin lisäkustannuksia. Usein luottokortilla tehdyistä nostoista veloitetaan 2 euroa plus 2-3 % nostetusta summasta. Jos käteisnoston veloitus tapahtuu kiinteästi, on suositeltavaa nostaa mieluummin kerralla enemmän rahaa. Ulkomailla ei kuitenkaan kannata monia satoja tai tuhansia euroja kantaa mukanaan mahdollisten varkauksien takia. Identiteettivarkauksien sekä muiden ongelmien välttämiseksi kannattaa harkita ottavansa luottokortille matkavakuutuksen.

Lue lisää: Luottokorttien matkavakuutuksista

Automaattien lisäksi käteistä on mahdollista nostaa myös pankkikonttoreissa, joissa hyväksytään Visa tai mastercard kortit. Joissain valuutanvaihtopisteissä on mahdollista nostaa myös käteistä.

Kortin suojaaminen

Tärkeintä rahojen nostamisessa automaatista on ehdottomasti se, että tapahtuma on turvallista sekä kortti on suojattu väärinkäytöltä. Maailma menee eteenpäin ja niin myös varkaista tulee fiksumpia. Varkaat kehittelevät jatkuvasti uusia strategioita, joiden avulla he pystyvät varastamaan tai väärinkäyttämään muiden luottokortteja.

Tästä syystä on suositeltavaa nostaa rahaa jostain sellaisesta automaatista minkä tietää olevan turvallinen ja mistä on aikaisemminkin suorittanut nostoja. Ennen nostamista kannattaa tarkkailla ympärillä olevia mahdollisia muita ihmisiä eikä ainakaan ottaa apua vastaan jos joku tuntematon sitä tarjoaa. Usein auttajilla on loppupeleissä motiivina varastaa kortti tai kalastella joitakin henkilökohtaisia tietoja. Häiriötilanteissa älä jatka nostamista, vaan keskeytä se heti.

Usein myös varkaiden lisäksi automaatteihin on voitu asentaa skimmaus- eli luottokortinkopiointilaite. Skimmauslaite on usein asennettu kortinlukijan jatkoksi, joka kopioi automaatin lukijaan laitettavien sirukorttien tiedot. Skimmauslaitteen lisäksi jotkut varkaat asentavat pienen kameran huomaamattomaksi automaatin yläpuolelle, jotta he näkevät tunnusluvun näppäilyn sekä kortin numeron. Tästä syystä muista aina ennen tunnusluvun näppäilemistä suojata se huolellisesti.

Pankkiautomaatit Suomi

Suomeen on avattu ensimmäinen pankkiautomaatti 24.11.1971. Tällöin Suomen Pankkiyhdistyksen edeltäjä Rahalaitosten neuvottelukunta hankki peräti 8 Bankomat-automaattia.

Pankkiautomaattien laajempi käyttö on aloitettu 1980-luvulla. Kuitenkin 1980-luvulla käteisautomaatit olivat tarkoitettu tiettyjen pankkiryhmittymien käyttöön, tämän seurauksena automaattia pystyivät käyttämään vain kyseisen pankin asiakkaat. Vuonna 2004 siirryttiin yhteen pankkiautomaattiverkkoon, sillä Otto automaatit tuli jäädäkseen.

Otto Suomessa toimiva pankkienvälinen verkosto, jonka avulla yhdistetään melkein kaikkien pankkien pankkiautomaatit. Kyseistä järjestelmää ylläpitää sekä sen omistaa Automatia. Automatia omistaa myös tasakolmanneksen Suomen suurimmat pankit, joihin kuuluu OP Ryhmä, Nordea Pankki sekä Danske Bank.

Otto- automaattissa voi valita kieleksi Suomen tai Ruotsin, mutta myös englanniksi, jos käyttäjällä on kansainvälinen maksukortti käytössään.

Tee tästä: Maksuton pankkivertailu


Senttilaina on ylpeä esitellessään uudenlaisen lainasivuston, jonka avulla kuka tahansa voi etsiä itselleen edullisimman lainan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Saatamme ansaita pienen palkkion, kun käytät sivustollamme olevia linkkejä. Palkkiot menevät sivuston ylläpitämiseen 🙂

Olemme hiilineutraaleita 🤲🌴