Miten katevaraus toimii

Banko lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Lainaparkki
Lainaparkki
Lainaparkki lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Sortter lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,36 %
Rahalaitos lainat
Lainasummat: 500 - 70.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 -15 vuotta
Korko: 4,5 %
Omalaina.fi lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,19 %
Freedom Rahoitus lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Suomenyhdistelylaina lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 12 - 240 kuukautta
Korko: 4,19%
Kaikki lainapalvelut

Jokaiselle maksukortteja käyttävälle henkilölle katevaraus on varmasti tuttu termi. Kuitenkaan kaikki eivät välttämättä tiedä sanan todellista merkitystä, mutta on varmasti kuullut jonknu siitä puhuvan. Varsinkin jos käytössään on Visa Electron-kortti, niin on varmasti törmännyt tähän kyseiseen termiin tilitietojaan tarkistaessa.

Mikä on katevaraus?

Katevaraukseen törmää useimmin henkilöt, jotka tekevät ostoksiaan Visa Electron-kortilla. Katevaraus on korttiostoille, korteilla tehdyille käteis- ja automaattinostoille sekä maksuille tehtävä varaus. Katevaraus veloitetaan korttiin liitetyltä pankkitililtä olevasta saldosta eli tililtä olevasta käyttövarasta. Kyseinen tapahtuma ei siis ole tilitapahtuma eli tililtä ei veloiteta rahaa katevarauksen yhteydessä. Kun katevaraus on tehty, vähentää se automaattisesti tilin käyttövaraa, mutta katevaraus poistuu vasta tililtä veloitettavan summan jälkeen.

Katevaraus tehdään yleensä silloin kun halutaan varmistaa, että kyseisellä tilillä on tarpeeksi rahaa. Katevarauksesta huolimatta tilin saldo on mahdollista mennä miinukselle, usein näin tapahtuu tilanteissa missä katevaraus on ehtinyt umpeutua ennen kuin kyseinen kauppa on ehtinyt veloittaa asiakkaan tililtä tarvittavaa summaa ja asiakas on ehtinyt tekemään ostoksia suuremmalla summalla mitä hänen tilillään olisi ollut rahaa.

Lue lisää: Muista lainaan liittyvistä sanoista

Onko katevaraus hyvä vai huono asia?

Katevaraus on yleistynyt varsinkin Visa Electron-korttia käyttäville, sillä Electron käyttää online-varmennetta. Erillaisiin maksukortteihin sekä niiden ehtoihin kannattaa tustua tarkemmin, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Luottokorttien käyttäjille katevaraus on myös tuttu, varsinkin kun luottokorttia käytetään esimerkiksi matkojen varaamiseen tai paikan päällä ostoksien tekemiseen. Yleensä autovuokraamoilla sekä hotelleilla on tapana veloittaa asiakkaan luottokortilta etukäteen katevaraus, joka estää tappion tekemistä tai korvaa mahdollisten vahinkojen sattuessa.

Jos hotellihuone tai vuokra-auto palautetaan ehjänä ilman vahinkoja, katevaraus poistuu eikä veloitusta tehdä. Luottokortin varoja, jotka ovat katevarauksessa ei ole mahdollista käyttää, ennen kuin katevaraus on palautettu.

Tutustu: Netistä saataviin luottokortteihin

Miksi minulla ei ole katevarauksia?

Usein jos tilitiedoissa ei näy katevarausta johtuu se siitä, että maksujen veloitus on nopeampaa eikä katevarauksia ehdi näkemään tilitiedoissa ennen lopullisen veloituksen tekemistä. Katevarauksien näkyvyydelle on olemassa monia syitä, yleisin syy on viikonloppu, sillä useimmat katevaraukset tulevat näkyviin vasta seuraavana arkipäivänä.

Yleensä ulkomailla tehdyt katevaraukset tulevat näkyviin pienellä viiveellä. Jos siis katevarausta ei näy omissa tiliteidoissa, on se ennemminkin hyvä jutu, sillä siitä tietää rahojen veloituksen tapahtuvan heti ilman viivettä.

Aiheeton katevaraus

Useimmille pankkikorttia käyttäville voi aiheettomat katevaraukset aiheuttaa ihmetystä. Varsinkin Suomessa huotoasemat ovat aiheuttaneet suurta hämmenystä aiheettomien katevarauksien takia.

Huoltoasemien korttiautomaatit tekevät katevaraukset automaattisesti asioivan henkilön syötetyn summan mukaisesti. Tällä tavalla bensa-asemat varmistavat tankkaavan henkilön maksukyvyn. Jos asiakas on syöttänyt jonkun maksimisumman ja kyseinen tankkaus jää kuitenkin sen alle, voi tilitiedoissa näkyä hetken aikaa näkyviin suurempi katevaraus. Ennen kyseiset katevaraukset saattoivat näkyä asiakkaiden tileillä useampia päiviä, onneksi nykypäivänä teknologian myötä kaikki prosessit ovat paljon nopeampia.

Katevaraus ei poistu tilitiedoista

Joissain tilanteissa katevaraukset voivat jäädä tilitietoihin pidemmäksi aikaa. Näissä tilanteissa vika on yleensä pankin päässä jostain teknisestä ongelmasta. Henkilön ei kannata panikoida rahojen menneensä hukkaan, sillä usein katevaraukset poistuvat tilitiedoista viimeistään viikon tai kahden kuluessa.

Viivästys usein aiheuttaa ongelmia sen suhteen ettei varauksena olevaa summaa voi käyttää. Varsinkin jos katevarauksissa oleva summa on suurempi, voi se aiheuttaa paljonkin ongelmia tai vähintään ärsytystä.

Jos ongelma on todettu laajaksi, on joltain yhtiöltä mahdollisuus saada koodi, jolla katevaraus on mahdollista palauttaa pankkiin yhteyttä ottamalla.

Katevarauksen avulla maksuliikenne on sujuvampaa

Jos katevarauksia ei olisi, maksuliikenne olisi kaikinpuolin paljon hitaampaa. Katevarauksen ansiosta kaupat sekä myyjät pystyvät jo etukäteen varmistamaan asiakkaan maksukyvyn, joten ostajalla on mahdollisuus tehdä ostoksia ennen maksua.

Jotkut pankit myöntävät luottokortteja myös opiskelijoille, kuitenkin usein näissä korteissa ehdot ovat rajatummat. Opiskelijoille luottokortti voi olla suuri pelastus tiukemman budjetin tai pienten tukien takia.

Lue tästä: Miten voit saada luottokortin opiskelijana


Senttilaina on ylpeä esitellessään uudenlaisen lainasivuston, jonka avulla kuka tahansa voi etsiä itselleen edullisimman lainan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Saatamme ansaita pienen palkkion, kun käytät sivustollamme olevia linkkejä. Palkkiot menevät sivuston ylläpitämiseen 🙂

Olemme hiilineutraaleita 🤲🌴