Lainasanasto

Banko lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Lainaparkki
Lainaparkki
Lainaparkki lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Sortter lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,36 %
Rahalaitos lainat
Lainasummat: 500 - 70.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 -15 vuotta
Korko: 4,5 %
Omalaina.fi lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,19 %
Freedom Rahoitus lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Suomenyhdistelylaina lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 12 - 240 kuukautta
Korko: 4,19%
Kaikki lainapalvelut

Useimmille lainan hakijoille kaikki lainatermit voivat olla tuntemattomia. Rahoitusalalla voi vastaan tulla vaikeitakin lainatermejä, joten kasasimme tähän lainasanastoon kaikki tärkeimmät sekä useiten käytetyt sanat ja niiden selitykset.

Annuiteetti

Annuiteetti eli tasaerälaina, jossa jokainen kuukausierä on yhtä suuri koko takaisinmaksuajan loppuun asti. Maksettava kuukausierä koostuu lainan lyhentämisestä, korosta sekä muista mahdollisista lisäkuluista. Tasaerälyhennys on suosituin takaisinmaksu periaate.

Joustoluotto

Joustoluotto on nimensä mukaisesti joustava tapa lainata. Joustoluoton ansiosta lainaa voi nostaa niin paljon kuin tarvitsee, mutta kuitenkin luottorajan puitteissa. Kun laina on maksettu takaisin, luotto vapautuu uudelleen käytettäväksi. Uudelle joustoluotolle ei usein vaadita uutta hakemusta, vaan sen voi nostaa vanhalla hakemuksella.

Lue lisää: Millainen on paras joustoluotto

Kertaluotto

Kertaluotto on tarkoitettu nimensä mukaisesti kerralla käytettäväksi, joten se soveltuu pienempiin hankintoihin. Kertaluotto tarjoaa sinulle kiinteän summan rahaa käytettäväksi, joka tulee maksaa takaisin yleensä tasasuurissa erissä kuukausittain. Kertaluottoja ovat esimerkiksi pikavipit sekä kulutusluotot.

Katso: Millainen on kertaluotto

Korko

Korko eli rahallinen korvaus, joka annetaan lainanantajalle. Korko kasaantuu lainan maksamattomasta osuudesta.

Lainanottaja

Lainanottajalla tarkoitetaan henkilöä, joka sitoutuu tekemään sopimuksen lainasta lainanmyöntäjän kanssa. Lainanottajan tulee noudattaa sopimuksen ehtoja laina-ajan loppuun asti.

Kuukausierä

Kuukausierä on joka kuukausi maksettava lainan lyhennystä koskeva maksu. Kuukausierä sisältää lainan korot sekä muut kustannukset. Kuukausierän lisäksi maksettavaksi voi tulla vielä tilinhoitomaksut tai muut vastaavat kulut. Kuukausierän suuruuden määrittää lainan koko, laina-aika, korko sekä muut mahdolliset kustannukset. Kuukausierä maksetaan usein tasaerissä joka kuukausi.

Lainan marginaali

Lainan marginaali ilmoitetaan aina prosentteina, joka lisätään viitekoron päälle. Marginaali kertoo siis koron osuuden, jolla rahoitusyhtiö tekee voittoa ja pyrkii vähentämään tappiota sekä riskejä. Yleensä viitekorkona käytetään kolmen kuukauden euriboria, jossain tapauksissa lainanantajalla voi olla oma viitekorko.

Lainan kokonaiskustannukset

Lainan kokonaiskustannuksien tarkoituksena on kertoa lainanottajalle lainan lopullisen hinnan kuluineen. Se pitää siis sisällään lainasumman, korot sekä mahdolliset palvelumaksut. Ennen lainan ottamista sekä vertailun tekemistä, kiinnitä huomiosi lainan kokonaiskustannuksiin.

Lainanmyöntäjä

Lainanmyöntäjä on lainasopimuksessa toinen osapuoli, joka lupautuu myöntämään lainaa sovittujen ehtojen mukaisesti. Lainanmyöntäjä tekee siis sopimuksen lainasta sekä sen takaisinmaksusta.

Maksuvapaat kuukaudet

Jollain pankeilla tai rahoituslaitoksilla on mahdollisuus maksuvapaisiin kuukausiin, usein niitä saa kaksi kertaa vuodessa. Kun lainaaja käyttää maksuvapaita kuukausia tarkoittaa se sitä ettei hän lyhennä lainaa niiltä kuukausilta ollenkaan. Käyttäessään maksuvapaita kuukausia kannattaa huomioida, että tästä huolimatta lainalle voi kuitenkin kertyä korkoa.

Luottokelpoisuus

Luottokelpoisuudella tarkoitetaan henkilöä, joka selviytyy taloudellisesti velvoitteistaan. Luottokelpoisuudella tarkoitetaan sitä, että henkilö pystyy maksamaan lainan tai velan takaisin ilman ulkopuolisia vaateita. Luotonantajan tehtävän on selvittää lainanottajan luottokelpoisuus. Arvion tekemiseen vaikuttaa henkilön taloudellinen tilanne, vuositulot sekä maksu- tai luottohäiriömerkinnät.

Takaisinmaksuaika

Takaisinmaksuajalla tarkoitetaan aikaa, jossa lainaaja sitoutuu maksamaan velkansa takaisin sovitussa ajassa lainanmyöntäjälle. Laina-ajat vaihtelevat lainapaikoista riippuen, jotkut paikat myöntävät lyhyempää tai pidempää takaisinmaksuaikaa lainoilleen. Jos henkilö valitsee pidemmän maksuajan, on se mahdollista maksaa takaisin nopeammassa aikataulussa.

Palvelumaksut

Useimmilla lainanmyöntäjillä on olemassa erilaisia palvelumaksuja. Palvelumaksuihin luetaan lainan avaus- ja kuukausi- ja vuosimaksut. Joissain lainapaikoissa on olemassa myös lisäpalveluita, kuten esimerkiksi laina-ajan muuttaminen jotka voivat lisätä lainan lopullista hintaa.

Pikavippi

Pikavippi eli pienlaina, joka on usein lyhytaikainen pienemmällä lainasummalla varustettu lainaamismuoto. Pikavipin suuruus on Suomessa tyypillisesti 50:n ja 1000 euron väliltä. Pikavippiä myöntävät erilaiset rahoituslaitokset sekä sen hakeminen tapahtuu verkossa tai tekstiviestillä luotomyöntäjän sivustojen kautta. Pikavippi valitaan usein silloin kun rahan tarve iskee äkillisesti sekä tarvittava lainasumma on pieni.

Lue lisää: Millainen pikavippi on

Vakuudellinen laina

Vakuudellisiin lainoihin vaaditaan usein jonkilainen vakuus pantiksi lainasta, esimerkiksi asunto tai muu varallisuus. Kyseisiä lainoja ei myönnetä hakijoille ilman vakuutta. Tunnetuimpia vakuudellisia lainoja on kulutusluotto. Vakuuden tarkoituksena on turvata luotonmyöntäjää tekemästä turhia luottotappioita. Vakuudellista lainaa otetaan usein suurempiin sekä harkittuihin hankintoihin.

Todellinen vuosikorko

Todellinen vuosikorko eli vuotuinen korkoprosentti, joka peritään koroista tai muista maksuista. Lainan todellinen vuosikorko kertoo luoton todelliset kustannukset vuoden ajalta.

Vakuudeton laina

Kyseinen laina on vastakohta vakuudelliselle lainalle, sillä vakuudettomissa lainoissa ei edellytetä lainaajalta mitään vastinetta eli vakuutta. Yleisimpiä vakuudettomia lainoja on kulutusluotto tai joustoluotto.

Katso tästä: Kaikki vakuudettomat lainat

Lainan viitekorko

Viitekorko on korko johon lainan korko on sidottuna. Viitekorko on yleensä 3 kuukauden Euribor tai lainanantajan oma määräämä viitekorko. Viitekoron päälle lisätään marginaali. Viitekoron sekä marginaalin lopullinen summa muodostavat lainan lopullisen koron.

Viivästyskorko

Viivästyskorkoa kertyy aina silloin jos henkilö ei maksa lainaansa takaisin sovitussa ajassa. Useimmilla lainapaikoilla viivästyskorot ovat suhteellisen korkeita, joten on suositeltavaa maksaa laina aina takaisin sovitussa ajassa.

Vähimmäislyhennys

Vähimmäislyhennyksellä tarkoitetaan kuukausierää, joka on maksettava takaisin lainasummasta riippumatta. Vähimmäislyhennyksiä voi olla kiinteä rahasumma tai prosenttiosuus joka on lainamäärään.


Senttilaina on ylpeä esitellessään uudenlaisen lainasivuston, jonka avulla kuka tahansa voi etsiä itselleen edullisimman lainan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Saatamme ansaita pienen palkkion, kun käytät sivustollamme olevia linkkejä. Palkkiot menevät sivuston ylläpitämiseen 🙂

Olemme hiilineutraaleita 🤲🌴