Kannattaako pariskunnan avata yhteinen pankkitili 2022

Banko lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Lainaparkki
Lainaparkki
Lainaparkki lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Sortter lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,36 %
Rahalaitos lainat
Lainasummat: 500 - 70.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 -15 vuotta
Korko: 4,5 %
Omalaina.fi lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,19 %
Freedom Rahoitus lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Suomenyhdistelylaina lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 12 - 240 kuukautta
Korko: 4,19%
Kaikki lainapalvelut

Yleensä yhteisen pankkitilin avaaminen tulee ajankohtaiseksi naimisiin mentäessä tai lapsen saamisen yhteydessä. Kuitenkaan kaikki pariskunnat eivät välttämättä tiedä mitä hyötyä sekä haittaa yhteisen pankkitilin avaamisessa piilee. Listasimme tähän artikkeliin kaikki tärkeimmät asiat koskien yhteistä pankkitiliä.

Milloin yleensä yhteinen pankkitili avataan?

Yleensä pariskunnat hankkivat yhteisen pankkitilin silloin kun tarkoituksena on perustaa yhteinen perhe. Yhteiseltä pankkitililtä voi olla helpompi hoitaa kaikkia pakolliset menot sekä koko perhettä koskevat kustannukset kuten ruoka, mahdolliset lainalyhennykset, harrastukset ja muut tärkeät menot. Yhteisellä tilillä voi olla eri nimityksiä, kuitenkin yleensä se nimetään lainatiliksi, taloustiliksi tai ruokatiliksi. Kun pankkitili avataan yhteiseen käyttöön, on molempien paljon helpompi seurata raha-asioita sekä esimerkiksi aloittaa säästäminen jotakin tiettyä yhteistä asiaa varten kuten lomamatkaa tai uutta autoa.

Suurimmaksi osaksi yhteinen pankkitili tuo helpotusta elämään sekä se sisältää positiivisia ominaisuuksia, kuitenkin sen avaamisessa on suositeltavaa olla tarkkana. Yhteisen pankkitilin avaamisessä tulee olla molemminpuolinen luottamus sekä molempien panostus.

Katso myös: Miten voit avata pankkitilin euroopassa

Yhteisen pankkitilin avaamisen hyödyt

Yhteisen pankkitilin avaamisessa on suurimmaksi osaksi positiivisia puolia. Tässä yleisimmät hyödyt yhteisen pankkitilin avaamisessa:

Yhteinen talodenpito helpompaa – Kun yhteinen pankkitili avataat, niin molempien panostus on tasavertainen sekä yhteiset tulot ja menot jaetaan helpommin puoliksi. Yhteisen tilin ansiosta raha-asioiden hoitaminen on helpompaa ja taloutta on selkeämpää seurata.

Yhteiseen tiliin on mahdollista liittää maksukortteja – Useammista maksukorteista saa hyödyn irti vaikka ostokset tehtäisiinkin erikseen. Esimerkiksi ulkomaille lähtiessä on suositeltavaa olla mukana enemmän kuin yksi maksukortti mukana.

Yhteisen tilin ansiosta lainan lyhentäminen on helpompaa – Jos pariskunnalla on yhteinen asuntolaina niin lyhentäminen on paljon helpompaa kun käytössä on yhteinen pankkitili. Lainan saaminen on myös varmempaa kun lainaa hakeaa yhden sijaan kaksi.

Tutustu tästä: Lainan lyhennystapoihin

Yhteisen pankkitilin haitat

Yhteisen pankkitilin avaaminen voi joissain tilanteissa tuoda myös ongelmia tai se voi sisältää haittapuolia.

Pariskunnalla tulee olla hyvä luottamus – Ennen yhteisen pankkitilin avaamista pitää pariskunnalla olla vahva luottamus toisiinsa. Esimerkiksi yhteinen pankkitili ei ole silloin hyvä vaihtoehto jos toinen ei ole luottamuksen arvoinen ja väärinkäyttää yhteisiä rahoja. Väärinkäytettynä rahat eivät välttämättä riitä kattamaan tärkeitä menoja.

Kummallakin tulisi olla samanlaiset käyttöoikeudet tiliin – Joissain tilanteessa yhteisen pankkitilin avaamisessa voidaan antaa vain tietyt käyttöoikeudet toiselle. Kun yhteisen pankkitilin avaaminen on ajankohtainen, tulee molemmilla olla samanlaiset oikeudet tilissä jotta raha-asioiden hoitaminen on mutkattomampaa.

Yksityisyydestä luopuminen – Yhteisen pankkitilin avaamisen haittapuolena voi olla se ettei yksityisyyttä ole enää niin paljon kuin aikaisemmin. Raha-asiat hoidetaan yhdessä joten käytännössä yhteisen pankkitilin avaaminen tarkoittaa myös yhteisiä rahoja. Vaikka yhteinen pankkitili avattaisiin, niin kannattaa harkita että jättäisi myös oman yksityisen tilinsä käyttöön.

Miten yhteinen pankkitili käytännössä toimii?

Yhteisen pankkitilin avaaminen voi olla tilanteesta riippuen hyvä vaihtoehto. Yleensä yhteisessä tilissä talletuksien summat ovat saman suuruiset, jotta raha-asioiden hoitaminen pysyy tasavertaisena. Kyseinen tapa on molemminpuolin reilua, koska yhteisestä tilistä kuitenkin hoidetaan esimerkiksi pakolliset kulut ja laskut. Talletuksien summat voviat vaihdella sen mukaan millainen palkkataso kummallakin on. yleensä talletuksessa otetaan huomioon molempien tulot, jos esimerkiksi toinen tienaa enemmän niin hän voi pystyä tallettamaan tilille kerralla enemmän rahaa.

Joissain tilanteissa pariskunnat voivat asettaa palkanmaksun suoraan yhteiselle tilille eikä käytössä ole muita tilejä. Yhteisen tilin käyttämiseen ei ole erikseen mitään kaavaa, jokaisella pariskunnalla on omat tapansa miten tiliä hoidetaan. Tarvittaessa pankkitilin ehtoja sekä käytettävyyttä pystyy muokkaamaan.

Yhteisen pankkitilin voi avata myös eri pankkiin ja jättää toiset tilit toiselle pankille. Yhteistä pankkitiliä ei tarvitse yhdistää muihin tileihin vaan se voi olla erillinen. Tärkein asia mitä yhteisen pankkitilin avaaminen tarvitsee on luottamus. Pariskuntien rahankäytön tulisi olla myös melko samanlaista, jotta raha-asiat pysyisivät hallinnassa.

Jos kuitenkin pariskunta kokee, että toinen on kovempi säästämään rahaa ja toinen taas tuhlaamaan, niin olisiko järkevämpi olla yhdistämättä tiliä ja pitää molemmilla omat henkilökohtaiset tilit.

Lue tästä: Miten säästää rahaa helposti


Senttilaina on ylpeä esitellessään uudenlaisen lainasivuston, jonka avulla kuka tahansa voi etsiä itselleen edullisimman lainan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Saatamme ansaita pienen palkkion, kun käytät sivustollamme olevia linkkejä. Palkkiot menevät sivuston ylläpitämiseen 🙂

Olemme hiilineutraaleita 🤲🌴