Positiivinen luottorekisteri 2021

Sortter lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: max. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,36 %
Rahalaitos lainat
Lainasummat: 500 - 70.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 -15 vuotta
Korko: 4,5 %
Omalaina.fi lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,19 %
Freedom Rahoitus lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Suomenyhdistelylaina lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 12 - 240 kuukautta
Korko: 4,19%
Taskulaina lainat
Lainasummat: 300 - 600 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 4 - 6 kuukautta
Korko: 10%
Blue Finance lainat
Lainasummat: 300 - 600 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 4 kuukautta
Korko: 19,9%
Kaikki lainapalvelut

Tällä hetkellä Suomessa ei ole vielä otettu käyttöön positiivista luottorekisteriä. Kun positiivinen luottorekisteri otettaisiin käyttöön, sieltä näkisi suoraan suomalaisten lainat, tulot, pääomat sekä muun varallisuuden. Kirjoitimme tähän tärkeimpiä hyötyjä mitä positiivisen luottorekisterin käyttöönottamisesta voisi syntyä.

Mitä hyötyä positiiviesta luottorekisteristä voisi olla?

Nykyään luottorekisteristä pystyy näkemään ainoastaan henkilöiden maksuhäiriöt, voisi positiivisesta luottorekisteristä negatiivisten asioiden sijaan nähdä asiakkaan hyvin hoidetut lainasuhteet. Tämä voisi olla hyödyllinen asia, sillä se voisi auttaa ihmisiä, jolla on luottotieto ongelmia.

Monien tutkimusten mukaan sekä alan toimijoiden näkemyksenä on, että positiivinen luottorekisteri voisi olla suuri apu kasvavaan ylivelkaantumiseen. Finanssiala on näyttänyt vihreetä valoa positiiviselle luottoreksiterille sekä myös Finanssivalvonnan kannatus positiivista luottorekisteriä kohtaan on kasvanut. Nämä kannatukset perustuvat juuri siihen, että positiivisella luottorekisterillä saataisiin laskemaan sekä hillitsemään ylivelkaantumisen ongelmia.

Positiivisesta luottorekisteristä näkisi kattavan kuvan hakijan maksukyvystä

Positiivinen luottorekisteri auttaisi näkemään sekä arvioimaan lainanhakijan luottokelpoisuuden helpommin. Luottorekisteri antaisi kattavamman kuvan henkilön taloudellisesta tilanteesta ja näin myös lainanmyöntäjän olisi helpompi laajemmin arvioida lainanhakijan maksukyky.

Kun lainanmyöntäjällä on parempi sekä kattavampi kuva hakijan taloudellisesta tilanteesta, se lisäisi myös lyötönmyöntäjän vastuuta. Kun positiivista luottoreksiteriä ei ole, on lainanmyöntäjän vaikeampi tietää miten velkaantunut hakija on ja sen seurauksena hakija voi ylivelkaantua lisää lainaa hakiessaan useammilta lainantarjoajilta.

Katso tästä: Miten voit tarkistaa luottotiedot ilmaiseksi

Tämänhetkinen luottorekisteri näyttää ainoastaan negatiivisen puolen hakijasta

Tämänhetken Suomen nykyistä järjestelmää on kritisoitu yksipuoliseksi sekä siitä, että se näyttää ainoastaan negatiiviset puolet henkilöstä. Luottorekisteriin kirjataan nykyään ainoastaan asiakkaan maksuongelmat, kuten esimerkiksi mahdolliset maksu- tai luottohäiriömerkinnät. Tästä syystä tämä nähdään ainoastaan yksipuolisena kuvana suomalaisten taloudellisesta tilanteesta.

Jos henkilö on maksanut laskunsa myöhässä tai jättänyt ne kokonaan maksamatta, niin tilanteessa on hyvin vaikeaa saada luottoa tai lainaa kyseisen merkinnän takia. Vaikka henkilö olisinkin hyvä tuloinen tai hänellä olisi varallisuutta, niin nykyinen rekisteri näyttää pekästään maksuhäiriömerkinnät.

Lue lisää: Mitä seurauksia on, jos laskut maksaa myöhässä

Voisiko positiivinen luottorekisteri olla tarpeellinen?

Yksi Suomen suurummista luottorekisteriyrityksistä on Suomen Asiakastieto Oy. Kyseinen yritys pitää positiivista luottorekisteriä turhana asiana, sillä Suomen Asiakastieto Oy:llä on jo olemassa oleva järjestelmä positiivisiin tietoihin.

Positiivinen luottorekisteri tulisi maksamaan paljon sekä sen ylläpitäminen olisi kallista. Suomen Asiakastieto Oy:n antamassa haastettelussa tuli ilmi ettei heidän mielestään positiiviselle luottorekisterille olisi tarvetta.

Onko Suomeen tulossa positiivista luottorekisteriä?

Tällähetkellä positiivnen luottorekisteri on jo käytössä useimmissa Euroopan maissa. Esimerkiksi Ruotsissa on käytössään järjestelmä, joka kerää yhteen tiedot lainanhakijoiden lainanhoitomenot sekä maksukäyttäytymisen.

Tällähetkellä monet ajattelevat ettei Suomessa ole vielä käytössä sitä, mutta itse asiassa on olemassa muutaman positiivinen luottorekisteri. Näistä tunnetuin palvelu on Instantor, joka on käytössä jo useimmilla lainanmyöntäjillä. Palvelun tarkoituksena on tehdä analyysi lainanhakijan tilitietojen tapahtumsita sekä tarkistaa ja antaa hakijan luottoluokitus.

Kuitenkin laajemman positiivisen luottorekisterin käyttöönottamisesta on puhuttu paljon. 2018 oikeusministeriö julkaisi positiivisesta luottorekisteristä selvityksen, jossa käsiteltiin myös muita ehdotuksia koskien ylivelkaantumisen ehkäisyyn. Laajemman positiivisen luottorekisterin köyttöönottamisessa tulee kuitenkin kestämään vielä useita vuosia.

Katso myös: Miten velkajärjestelyyn voi päästä


Senttilaina

Olemme hiilineutraaleita 🤲🌴

Senttilaina on ylpeä esitellessään uudenlaisen lainasivuston, jonka avulla kuka tahansa voi etsiä itselleen edullisimman lainan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Saatamme ansaita pienen palkkion, kun käytät sivustollamme olevia linkkejä. Palkkiot menevät sivuston ylläpitämiseen 🙂

Suositut lainatuotteet:

Pikavipit Joustoluotot Kulutusluotot