Mitä tarkoittaa inflaatio

Banko lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Lainaparkki
Lainaparkki
Lainaparkki lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Sortter lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,36 %
Rahalaitos lainat
Lainasummat: 500 - 70.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 -15 vuotta
Korko: 4,5 %
Omalaina.fi lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,19 %
Freedom Rahoitus lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Suomenyhdistelylaina lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 12 - 240 kuukautta
Korko: 4,19%
Kaikki lainapalvelut

Monet taloustieteestä kiinnostuneet voivat miettiä mikä on inflaatio ja mihin kaikkiin asioihin se vaikuttaa? Kirjoitin tähän sivulle kaikki tärkeimmät asiat koskien inflaatiota ja millä tavoin se voi vaikuttaa myös sinuun.

Mitä inflaatiolla tarkoitetaan?

Kun puhutaan inflaatiosta tarkoitetaan sillä vastakohtaa deflaatioon eli hintatason laskuun. Taloustieteessä se siis tarkoittaa ostovoiman heikentymistä. Esimerkiksi jos Suomi kärsii inflaatiosta tulee se ilmi hintojen nousuna. Käytännössä hintojen nousu ei ole inflaatio, vaan sen seuraus.

Inflaatiota voidaan mitata esimerkiksi hintaindeksillä. Esimerkiksi jos hintataso on noussut 5 prosenttia tarkasteluaikana, niin inflaatio on silloin 5 %.

Mistä inflaatio usein johtuu?

Inflaatioon voi vaikuttaa monet eri tekijät ja niiden arvioiminen voi olla joskus vaikeaa. Seuraavat asiat ovat yleisimmät inflaatioon vaikuttavat tekijät:

Kysyntäinflaatio – Inflaatiolle voi olla syynä kysyntä inflaatioa, joka siis tarkoittaa sitä että kysyntä karsvaa tarjontaa nopeammin. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että ihmiset haluavat ostaa tuotetta enemmän, mitä kauppojen on mahdollista sitä tarjota. Tässä tilanteessa tuotteesta ollaan valmiita maksamaan enemmän.

Kustannusinflaatio – Kustannusinflaatio eli kutannuksien noususta aiheutuva hintojen nousu. Tuotantokustannuksien noustaessa tuotteiden tai palveluiden hintaa on pakko nostaa, jotta kustannuksien nousun aiheuttavat kulut voidaan kattaa.

Monetaarinen inflaatio – Monetaarinen inflaatio taas johtuu liikkeellä olevan rahamäärän liiallisesta kasvusta suhteessa markkinoilla olevien hyödykkeiden määrään. Eli kyseinen inflaatio muoto johtuu siitä miten paljon rahavarannot kasvavat sekä miten paljon rahaa painetaan sekä lähetetään liikkeelle. Miks ei valtiot sitten paina enemmän rahaa, jos valtioilla on kuitenkin niin paljon velkaa? Näiden toimintojen seurauksena voi olla hyperinflaatio, jonka seurauksena rahan ostovoima laskee merkittävästi ja hinnat nousisivat. Monet asiantuntijat ovat todenneet, että monetaarinen inflaatio on yksi suurimmista inflaation aiheuttajista.

Millä tavoin inflaatio voi vaikuttaa minuun?

Inflaatiolla voi olla joitakin seuraamuksia myös sinun elämässäsi.

 • Inflaation seurauksena on palveluiden sekä tuotteiden hintojen nousu. Eli rahan ostovoima heikkenee, kun kaikki on kalliimpaa etkä voi enää ostaa sitä samalla rahasummalla niin paljon.
 • Inflaatio vaikuttaa myös asuntojen sekä vuokrien hintojen nousuun. Asuntojen hintoihin vaikuttaa myös kysyntä sekä taloudellinen tilanne, joten yleisesti asuntojen hinnat eivät riipu inflaatiosta.
 • Jos olet ottanut lainaa pidemmällä maksuajalla, inflaationvie osan velasta pois. Käytännössä se siis vaikuttaa lainan määrään sekä sen arvon laskuun.
 • Lue lisää: Lainoista joissa on pieni kuukausierä sekä pitkä maksuaika

  Inflaatio Suomessa

  Inflaation mittareina Suomessa toimivat seuraavat indeksit:

 • Kuluttajahintaindeksi
 • Elinkustannusindeksi
 • Yhdenmukaistettu kuluttajaindeksi
 • Yhdenmukaistettu kuluttajaindeksi kiintein veroin
 • Lisätietoja näistä kyseisistä mittareista voit lukea TIlastokeskuksen sivuilta.

  Inflaatio asuntolaina

  Usein inflaatiosta on asuntovelkaiselle enemmän haittaa kun hyötyä. Aikaisempien ennakotietojen mukaan inflaatiokehityksestä kertovat, että kuluttajahinnat nousivat selvästi varsinkin asuntolainojen keskikorkoa suuremmalla vauhdilla. Tarkoittaako tämä, että inflaatio syö asuntolainaa niin kuin 1970-luvullla? Tämän päivän asuntovelkaisten on turha uskoa menneisyyteen, joiden mukaan inflaation kiihtyminen helpottaa lainojen maksamista.

  1970-luvulla inflaatiosta oli asuntovelkaisille enemmänkin hyötyä kuin haittaa. Lainojen hoitaminen oli helpompaa, kun korot sekä lyhennykset pysyivät alhaisini, kuitenkin nyt maailma on toisin eikä sama päde nykymaailmaan.

  Pitkäaikaisiin ja jopa useiden vuosien mittaisiin asuntolainoihin liittyy aina epävarmuutta takaisin maksettavan pääoman reaaliarvosta. Kyseisen riskin takia lainapääomasta on maksettava korkoa. Inflaatio ei siis helpota asuntolainan maksamista samalla tavalla kuin 1970-luvulla.

  Katso tästä: Mitä hyviä sekä huonoja puolia asuntolainassa on


  Senttilaina on ylpeä esitellessään uudenlaisen lainasivuston, jonka avulla kuka tahansa voi etsiä itselleen edullisimman lainan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Saatamme ansaita pienen palkkion, kun käytät sivustollamme olevia linkkejä. Palkkiot menevät sivuston ylläpitämiseen 🙂

  Olemme hiilineutraaleita 🤲🌴