Mikä on takuuvuokra ja vuokravakuus 2022

Banko lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Lainaparkki
Lainaparkki
Lainaparkki lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Sortter lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,36 %
Rahalaitos lainat
Lainasummat: 500 - 70.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 -15 vuotta
Korko: 4,5 %
Omalaina.fi lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,19 %
Freedom Rahoitus lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Suomenyhdistelylaina lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 12 - 240 kuukautta
Korko: 4,19%
Kaikki lainapalvelut

Kesän alkaessa monella voi olla muutto edessä esimerkiksi opiskelujen alkaessa. Usein uutta vuokra-asuntoa hankkiessa tarvitaan takuuvuokra. Mikä on takuuvuokra ja miten se on mahdollista saada? Onko järkevää ottaa lainaa sitä varten vai miten se kannattaa rahoittaa? Näihin sekä muihin askaruttaviin kysymyksiin koskien takuuvuokraa sekä vuokravakuutta olemme keränneet kattavat vastakukset.

Mikä on takuuvuokra?

Vuokravakuudella tai takuuvuokralla tarkoitetaan vuokranantajan pyytämää rahallista vakuutta, joka maksetaan ennen kuin asunto luovuotetaan vuokraajan käyttöön. Vakuudella suojataan asunnon omistajaa mahdollisilta vahingoilta tai ongelmita esimerkiksi jos vuokralainen ei maksa vuokraa.

Vuokraaja joka asuu asunnossa on vastuussa vuokranmaksusta sekä asunnon ylläpitämisestä sekä sen kunnosta. Velvollisuuksien laiminlyönnin seurauksena vuokranantajalla on oikeus ottaa takuuvuokra itselleen. Vuokravakuuden tarkoituksena on siis turvata vuokrasopimuksien ehdot, esimerkiksi tilanteissa joissa ne eivät täyty.

Kuinka suuri vuokravakuuden määrä on?

Laki ei ole erikseen määritellyt sitä miten suuri vuokravakuuden tai takuuvuokran tulee olla. Kuitenkin vakuuden tulee olla kohtuullinen molemmin puolin. Vuorkavakuus on usein 1-3 kuukauden suuruinen, yleisesti kuitenkin 1 kuukauden vuokran verran.

Kuitenkaan vuokravakuus ei yleisimmissä tapauksissa ylitä 3 kuukauden vuokraa.

Näin vuokravakuus maksetaan

Vuokravakuuden maksaminen suoritetaan asunnon omistajan tai sen välittäjän tilille. Vakuus jää pantiksi sopimuksen loppuun asti. Pankkiin on mahdollista avata myös vakuustili, johon kyseinen summa talletetaan. Asunnon sopimuksen päätyttyä asunnon ollessa kunnossa sekä vuokrien makaminen on tapahtunut ajallaan, voidaan vakuus palauttaa vuokralaisen tilille. Ennen palautusta vuokraajan tulee ilmoittaa pankkiin, jotta vakuus voidaan maksaa takaisin.

Vuokratakuu on mahdollista laittaa myös vuokralaisen nimiin takuuvuokratilille. Tämä auttaa vuokralaista saamaan korkohyödyn, ilman että raha makaisi tilillä turhaan. Korkojen ollessa matalalla vuokralainen voi siltikin hyötyä pidemmällä aikavälillä.

Usein esimerkiksi opiskelijana voi olla vaikeaa maksaa vuokravakuutta nopealla aikataululla. Tämän takia on suositeltavaa aloittaa säästäminen jo ajoissa, varsinkin jos tiedetään muuton olevan lähellä.

Vinkit: Miten säästä opiskelijana

Milloin vuokravakuus pitää maksaa?

Yleensä vuokravakuus maksetaan ennen kuin avaimet luovutetaan vuokralaiselle. Vuokravakuus jää siis pantiksi vuokranantajalle ja se palautetaan sopimuksen loputtua. Vakuutta ei kannata koskaan maksaa ennen kuin molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet sopimuksen. Vuorkasopimuksessa pitää tulla ilmi vuokrauksen ehdot, vuokranamaksupäivä sekä vuokravakuuden summa ja sen maksaminen. Vuokrasopimuksen ehtoihin kannattaa tutustua huolellisesti ennen sen allekirjoittamista.

Tähänkin kategoriaan mahtuu paljon huijareita, jotka yrittävät katteettomilla lupauksilla ryöstää vuokraajien takuuvuokran itselleen. Näiden tilanteiden välttämiseksi onkin järkevää sopia tapaaminen vuokranantajan kanssa kasvokkain, jotta tiedät kenen kanssa sopimusta olet tekemässä. Vuokrasopimus on mahdollista allekirjoittaa myös esimerkiksi pankissa, todistajien läsnäollessa.

Vuokravakuuden maksaminen takaisin

Vuokravakuuden takaisin maksaminen tapahtuu vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen. Vuokravakuus palautetaan tiettyyn määräaikaan mennessä takaisin, yleensä tämä päivämäärä on erikseen ilmoitettu vuokrasopimukseen.

Takuuvuokra on tarkoitus maksaa vuokraajalle takaisin mahdollisimman nopeasti, heti vuokrasopimuksen päättyttyä. Ennen sen maksamista, vuokranantaja tai välittäjä tekee tarkistuksen asuntoon, jonka jälkeen vuokravakuus joko palautetaan tai pidätetään. Laki ei ole erikseen määritellyt tiettyä palautusaikaa vuokravakuudelle, mutta kohtuullinen aika on maksimissaan 14 päivää sopimuksen päättymisen jälkeen.

Jos vuokra on maksettu ajallaan takaisin sekä asuntoa ei ole turmeltu ja se on moitteettomassa kunnossa, vakuus pitää palauttaa heti sopimuksen päätyttyä. Tästä syystä vuokravakuuden palautuksesta kannattaa sopia selkeästi jokin määräaika koska se maksetaan takaisin, näin vältytään suuremmilta ongelmilta.

Vuokralaisen on järkevää myös ilmoittaa tai ottaa kuva mahdollisista virheistä joita asunnossa on ollut jo ennen muuttamista. Tämän tehtyä vältytään turhilta maksamisilta sekä riitatilanteilta.

Vuokravakuuden rahoittaminen

Takuuvuokra on usein kuitenkin aika iso summa, satoja ellei jopa tuhansien eurojen suuruinen. Vakuuden maksaminen voi tuottaa joillekkin ongelmia, että mistä kyseinen summa saadaan nopealla aikataululla?

Suuren summan kerääminen ei välttämättä aina ole helppoa, siitä syystä listasimme tähän alapuolelle vaihtoehtoja miten vuorkavakuus voidaan rahoittaa.

Säästäminen

Helpoin sekä yksinkertaisin tapa on alkaa säästämään jo etukäteen vuokravakuutta varten. Esimerkiksi jos olet saanut aikaisemmasta vuokra-asunnosta vuokravakuuden, kannattaa se laittaa säästöön seuraavaa vuokra-asuntoa varten.

Laina

Laina voi tuntua nopeimmalta vaihtoehdolta varsinkin silloin jos vuorkavakuus on suurempi. Kyseinen tapa on hyvä silloin jos säästäminen veisi liian kauan aikaa ja uuden asunnon vuokraaminen tulee turhan äkkiä. Lainan ottaminen on nykyään tehty helpoksi sekä sitä voi suoraan hakea netistä ja se maksetaan tilille usein heti. Vuokravakuuden rahoittaminen lainalla voi olla järkevää, koska voit maksaa sen takaisin pienissä erissä ja saat sen kuitenkin kokonaisuudessaan takaisin vuokrasopimuksen loputtua. Vuokravakuutta varten ei kannata kuitenkaan lainaa ottaa hätiköiden, on suositeltavaa selvittää ja laskea lainan kustannukset laskurin avulla. Excel-budjetti auttaa myös selvittämään sen pystytkö varmasti maksamaan lainan takaisin ajallaan ilman suurempia ongelmia.

Tutustu tästä: Excel-budjetin tekemiseen

Sovi asiasta vuokranantajan kanssa

Suurin osa vuokranantajista ovat suostuvaisia neuvottelemaan vuokravakuudesta. Jos koet itsesi hyväksi vuokralaiseksi ja saat vuokranantajan vakuutettua tästä asiasta, voi sinulla olla mahdollistta pystyä neuvottelemaan takuuvuokran määrästä sekä maksamisesta. Kysyminen on aina ilmaista!

Takuuvuokran summa voi monien mielestä kuullostaa kamalan suurelta, kuitenkin positiivisesti ajateltuna se on yksi tapa säästää rahaa tulevaisuutta ajatellen. Seuraavaa vuokra-asuntoa etsiessä sinulla on jo valmiina vuokravakuus edellisestä asunnosta säästössä. Vuorkavakuuden säästämisestä voi olla hyötyä myös ensiasuntoa unelmoiville, sillä isompi takuuvuokra voi olla hyvä pesämuna uuden kodin hankkimista varten.

Suosittelemme myös: Tutustumaan ensiasunnon ostajan oppaaseen


Senttilaina on ylpeä esitellessään uudenlaisen lainasivuston, jonka avulla kuka tahansa voi etsiä itselleen edullisimman lainan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Saatamme ansaita pienen palkkion, kun käytät sivustollamme olevia linkkejä. Palkkiot menevät sivuston ylläpitämiseen 🙂

Olemme hiilineutraaleita 🤲🌴