Maksukortin pin-koodi on unohtunut 2022

Banko lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Lainaparkki
Lainaparkki
Lainaparkki lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Sortter lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,36 %
Rahalaitos lainat
Lainasummat: 500 - 70.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 -15 vuotta
Korko: 4,5 %
Omalaina.fi lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,19 %
Freedom Rahoitus lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Suomenyhdistelylaina lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 12 - 240 kuukautta
Korko: 4,19%
Kaikki lainapalvelut

Unohditko maksukorttisi pin-koodin etkä muista sitä ollenkaan vaikka kuinka yrittäisit käydä kaikki tunnusluvut mielessäsi läpi? Etkö ole hetkeen käyttänyt maksamiseen korttiasi ja maksutilanteessa unohdat sen täysin? Joskus voi tulla tilanne ettet vain muista luottokortin tai muun maksukortin tunnuslukua. Aina kuitenkaan unohtunut pin-koodi ei tarkoita automaattisesti kortin jäädyttämistä tai sen uusimista. Listasimme tähän hyviä vinkkejä miten kannattaa toimia kyseisessä tilanteessa.

Voinko tehdä ostoksia, vaikka maksukortin pin-koodi on hukassa?

Useimmilla pankki- ja luottokorteilla on mahdollista nykyään tehdä ostoksia, vaikkei pin-koodia muistaisikaan. Käytännössä tämä toimenpiden voi kuitenkin olla haastavaa. Melkein kaikissa maksukorteissa on nykyään lähimaksu ominaisuus, jonka raja nostettiin 25 eurosta 50 euroon. Joten voit huolettomasti tehdä ostoksiasi ilman pin-koodin näpyttelemistä, kunhan ostoksien kokonaissumma alittaa 50 euroa.

Lue myös: Mikä on mobiilimaksaminen

Joskus kuitenkin maksutilanteessa voidaan tehdä satunnaistarkastuksia ja laite pyytää asiakasta näppäilemään pin-koodin. Jos et edelleenkään ole saanut mieleesi maksukorttisi tunnuslukua, et voi ostoksiasi tehdä. Joissain kaupoissa on mahdollista myös se, että myyjä voi tarjota mahdollisuutta tunnusluvun unohtaneille asiakkaille vaiheen ohittamista. Tällaisissa tilanteissa myyjän tai kauppiaan tulee kuitenkin tarkistaa asiakkaan henkilöllisyys sekä onko hän varmasti kortin haltija. Tarkistuksen jälkeen ostokset voi varmentaa allekirjoituksen avulla.

Pin-koodin ohittaminen voi kuitenkin olla kauppiaalle riskistä, joten kovin monet kaupat eivät tarjoa tätä ominaisuutta asiakkailleen. Pahimmillaan myyjä voi myös kokonaan kieltäytyä pin-koodin ohittamisen, jolloin maksua ei pystytä suorittamaan loppuun.

Mitä jos maksukortti lukkiutuu?

Maksukortti voi myös lukkiutua, jos pin-koodin syöttää kolme kertaa väärin. Jos maksutilanteessa olet unohtanut tunnuslukusi, älä kuitenkaan näppäile väärää koodia enempää kuin kaksi kertaa. Jos maksukortti lukkiutuu, niin sillä ei ole mahdollista enää tehdä ostoksia.

Joissain korteissa voi olla mahdollisuus avata lukkiutunut maksukortti pankkiautomaatilla, mutta jotkut vaativat pankin konttorissa asioimista ennen lukituksen poistamista. Jos maksukorttisi lukkiutuu, ole heti yhteydessä pankkiin korttin myöntäjään ja kysy heiltä neuvoa jatkotoimenpiteisiin. Usein pankki haluaa varmistua henkilöllisyydestä ja pyytää sinut konttoriin aukaisemaan kortin. Jotkut pankit voivat myös periä tästä prosessista palvelumaksun.

Tutustu tästä: Pankkien palvelumaksuihin

Ohjeet maksukortin pin-koodin selvittämiseen

Pin-koodin unohtuessa on sinun mahdollista selvittää se omalta pankiltasi. Useimmilla pankeilla on tapana tarjoa asiakkailleen pin-koodin selvittämistä joko verkkopankista, konttorista tai soittamalla pankin asiakaspalveluun. Älä myöskään kirjoita minkään ylös maksukorttisi tunnuslukuja, sillä jos olet unohtanut jo pin-koodisi niin suurella todennäköisyydellä kadottaisin myös lapun mihin olet ne kirjannut. Jos hävität muistion, johon olet pin-koodisi listannut, niin pankki voi katsoa että olet itse huolimattomuudellasi aiheuttanut tämän.

Lue ohjeet: Miten hakea korvausta luottokorttiyhtiöltä

Pin-koodi muodostuu aina tietyistä numeroista, joten kannattaa tämä numerosarja opetella ulkoa. Voit vaikka keksiä itsellesi jonkin muistisäännön näille numeroille. Muutaman maksutapahtuman jälkeen, aivot tallentavat tämän numeroyhdistelmän ja maksutilanteessa sormet näpyttävät automaattisesti oikean koodin. Hyvä muistisääntö on myös se, että ajattele numeroiden tilalle jokin sana tai jotkin kirjaimet, niin et varmasti voi olla unohtamatta pin-koodia.

Jotkut pankit antavat asiakkaidensa valita itse kortin pin-koodin, jotta sen unohtaminen ei olisi niin helppoa. Kun tunnusluvun on itse valinnut, niin sen muistaminen on helpompaa kuin satunnaisen numerosarjan.

Pankki sulkee kortin

Joissain tilanteissa pankki voi myös joutua sulkemaan asiakkaan kortin erillaisissa tilanteissa. Jos korttisi on kadonnut tai varastettu, ota välittömästi yhteyttä pankkisi sulkupalveluun. Pankki voi saada myös tiedot Visalta tai viranomaisilta tilanteessa jossa heillä on herännyt epäillys, että korttisi tiedot ovat joutuneet vääriin käsiin. Jos tiedot joutuvat vääriin käsiin, niin tällöin kortti suljetaan sekä sulkemisesta lähetetään kortin haltijalle tieto tekstivestillä tai verkkopankin kautta.

Jos kortti joudutaan sulkemaan väärinkäytön seurauksena, niin pankki yleensä lähettää uuden kortin maksutta. Vaikka kortti suljetaan, voi asiakas kuitenkin käyttää normaalisti omaa tiliä sekä verkkopankkia. Käteistä on myös mahdollista nostaa lähimmältä konttorilta henkilöllisyystodistuksen kanssa. Tällaisissa tilanteissa ole välittömästi yhteydessä pankin asiakaspalveluun.


Senttilaina on ylpeä esitellessään uudenlaisen lainasivuston, jonka avulla kuka tahansa voi etsiä itselleen edullisimman lainan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Saatamme ansaita pienen palkkion, kun käytät sivustollamme olevia linkkejä. Palkkiot menevät sivuston ylläpitämiseen 🙂

Olemme hiilineutraaleita 🤲🌴