ASP-tili avaaminen sekä lopettaminen 2021

Sortter lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: max. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,36 %
Rahalaitos lainat
Lainasummat: 500 - 70.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 -15 vuotta
Korko: 4,5 %
Omalaina.fi lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,19 %
Freedom Rahoitus lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Suomenyhdistelylaina lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 12 - 240 kuukautta
Korko: 4,19%
Taskulaina lainat
Lainasummat: 300 - 600 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 4 - 6 kuukautta
Korko: 10%
Blue Finance lainat
Lainasummat: 300 - 600 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 4 kuukautta
Korko: 19,9%
Kaikki lainapalvelut

Oletko harkinnut ASP-tilin käyttöönottamista? ASP-asuntolaina on yksi suosituimmista tavoista rahoittaa ensimmäinen asunto. Kerromme tässä sivustolla lisää ASP-lainasta sekä ASP-säästämisestä.

Mikä on ASP?

ASP eli asuntosäästöpalkkio on ensiasunnon ostamista helpottava ratkaisu. ASP-tilin tavoitteena on, että asiakas avaa tilin ja tallettaa sinne tarvittavan summan rahaa. Kun riittävä tavoite on saavutettu, niin asiakas on oikeutettu ASP-asuntolainaan edullisesti tuettuna. ASP-laina on kannattava vaihtoehto ja sen tuomien etujen vuoksi se on järkevä hyödyntää ensimmäisen asunnon ostamisessa.

Miten ASP käytännössä toimii?

ASP-tili on asuntosäästötili joka on tarkoitettu 15 – 39-vuotiaille. ASP-lainalle saa reilun koron sekä maksuttoman valtiontakauksen, eikä siihen ei vaadita vakuudeksi vanhempien asuntoa. Lainaa on mahdollista saada 90 prosenttia asunnon hinnasta. ASP-tilille tehdyistä säästöisä kertyy 1 % verotonta talletuskorkoa sekä 2 – 4 % lisäkorkoa lainan ottamisesta.

Lue myös: Ensiasunnon ostajalle tarkoitetusta oppaasta

Tilille pitää tallettaa säästöjä vähintään kahden vuoden ajalta. ASP-tilille ei kuitenkaan tarvitse tehdä talletuksia joka vuosineljännes, vaan niistä on mahdollista pitää myös taukoja pankkien ehtojen mukaisesti. Ensimmäinen myönnettävä lainasumma riippuu hakijan ostettavan asunnon sijainnista. Kuitenkin säästöjä sekä talletuskorkoja tulee olla vähintään 10 % ostettavan asunnon hinnasta.

Miten paljon ASP-lainaa on mahdollista saada?

Asuntosäästötilin on tarkoitus helpottaa ensiasunnon ostavia sekä lainaa on mahdollista saada 90 % ensiasunnon hinnasta. Esimerkiksi jos asunnon hinta on 130 000 euroa niin käytönnössä se tarkoittaa, että ensiasunnon ostajan on pitänyt säästää 13 000 euroa ennen hyvityksen saamista.

Voiko ASP-lainaa saada ilman vakuuksia tai takaajia?

Ostettava asunto toimii vakuutena 70 % lainasta, mutta jos siihen vaaditaan muita vakuuksia, niin hakijalla on oikeus maksuttomaan valtiontakaukseen.

Lue lisää: Muista lainoista edullisista lainoista joita voi saada ilman vakuuksia

Pariskunnan yhteinen ASP-tili

Pariskuntien on mahdollista myös yhdistää ASP-tilit yhdeksi. Kuitenkin ennen avaamista molemmilla osapuolilla pitää olla omat tilit avattuna. Erotilanteessa yhdessä avattu ASP-tili on mahdollista jakaa molempien osapuolien kesken.

Yhteinen tili voi olla hyvä ratkaisu silloin jos tarkoituksena on ottaa yhteinen asuntolaina. Myös tilanteessa jossa parkiskunta kokee, että säästäminen yksin tuntuu liian raskaalta sekä työläältä niin ASP-tilien yhdistäminen voi olla hyvä ratkaisu.

ASP-tilin avaaminen alaikäisenä

ASP-tili on mahdollista avata jo 15-vuotiaana, mutta kuitenkin se edellyttää, että henkilö tienaa itse säästämänsä rahat. Laina on kuitenkin mahdollista nostaa vasta täysi-ikäisenä, kuitenkin säästäminen voi olla fiksua aloittaa jo 15-vuotiaana.

Katso myös: Miten voit säästää rahaa helposti

Vanhempien on mahdollista myös tallettaa lapsensa ASP-tilille rahaa, kuitenkin talletushetkellä tilin haltijan tulee olla 18-vuotias

Voiko ASP-tililtä nostaa rahaa?

ASP-tililtä ei ole mahdollista nostaa rahaa, sillä jos nostoja tehdään niin lainasopimus raukeaa. ASP-tilin Ehtoihin kannattaa tutustua etukäteen ennen tilin avaamista.

ASP-tilin lopettaminen

ASP-tiliä lopettaessa lisäprosenttia ei makseta normaaliin tapaan. Normaalisti ASP-tilistä maksetaan 1 % korko sekä lisäksi vaihteleva sopimuksenmukainen lisäkorko 2 – 4 %. Lopettamisesta ei seuraa muita sanktioita eikä varsinaista pääomaa menetä. Jos tilin lopettaa, niin menettää lisäkoron, mutta saa kuitenkin talletuksen sekä 1 % koron verottomasti. Normaalissa tilanteessa Verohallinto perii 30 % lähdeveron talletuskorosta mikä pankin pitää maksaa verottajalle. ASP-tilin 1 % korosta kyseistä veroa ei peritä ollenkaan.

ASP-tiliä ei kannata lopettaa helpoin perustein, joten jos tietää että elämässä voi tulla tilanteita jossa rahaa pitää nostaa käyttöönsä, niin parempi vaihtoehto voi olla perinteisen säästötilin avaaminen.

Yleisiin lainaehtoihin kannattaa tutustua aina ennen lainan hakemista sekä oikean lainapaikan löytämiseen suosittelemme käyttämään lainavertailua. Lainavertailun tekeminen on maksutonta sekä yhdellä hakemuksella voi saada käsiinsä useampia lainatarjouksia.

Tutustu tästä: Yleisiin lainaehtoihin


Senttilaina

Olemme hiilineutraaleita 🤲🌴

Senttilaina on ylpeä esitellessään uudenlaisen lainasivuston, jonka avulla kuka tahansa voi etsiä itselleen edullisimman lainan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Saatamme ansaita pienen palkkion, kun käytät sivustollamme olevia linkkejä. Palkkiot menevät sivuston ylläpitämiseen 🙂

Suositut lainatuotteet:

Pikavipit Joustoluotot Kulutusluotot