Mitä tarkoittaa laskun eräpäivä 2022

Banko lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Lainaparkki
Lainaparkki
Lainaparkki lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Sortter lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,36 %
Rahalaitos lainat
Lainasummat: 500 - 70.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 -15 vuotta
Korko: 4,5 %
Omalaina.fi lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,19 %
Freedom Rahoitus lainat
Lainasummat: 1.000 - 60.000 €
Ikäraja: min. 20 vuotta
Laina-aika: 1 - 15 vuotta
Korko: 4,5 %
Suomenyhdistelylaina lainat
Lainasummat: 100 - 60.000 €
Ikäraja: min. 18 vuotta
Laina-aika: 12 - 240 kuukautta
Korko: 4,19%
Kaikki lainapalvelut

Unohditko tarkistaa laskun eräpäivän? Huomaatko eräpäivän olevan jo huomenna, etkä huonosta rahatilanteesta johtuen pysty sitä maksamaan? Kun puhutaan laskun eräpäivästä, ei se välttämättä tarkoita aina sitä päivää koska lasku pitäisi maksaa. Pankkien välisissä siirroissa on usein viiveitä, joten vaikka lasku maksettaisiin eräpäivänä, voi se näkyä toisella tilillä vasta muutaman päivän jälkeen. Voit tutustua tarkemmin laskun eräpäivään ja siihen liittyviin asioihin tällä sivulla.

Mitä asioita pitää huomioida laskun eräpäivästä?

Laskun eräpäivällä tarkoitetaan päivää milloin lasku pitää viimeistään maksaa. Maksaminen pitää suorittaa viimeistään laskuun merkittyyn eräpäivään mennessä. Maksun suorituksen sekä rahan ei kuitenkaan tarvitse näkyä maksun saajalla kyseisenä päivänä, sillä pankkien tekemissä siirroissa voi kestää usein jopa muutamia päiviä.

Laskun maksamiseen on kuitenkin annettu kohtuullinen määräaika milloin se pitää maksaa, yleensä se on vähintään 14 vuorokautta. Laskun maksajalle on annettu tarpeeksi aikaa tarkistaa onko laskun tiedot paikkaansa pitävät sekä ilmoittaa mahdolliset virheet laskun antajalle. Joissain tilanteissa laskun eräpäiväksi on voitu asettaa nopeampi aikataulu esimerkiksi tilanteessa jossa laskun maksaminen olisi pitänyt hoitaa kaupantekohetkellä. Tässä tilanteessa laskun maksaja sekä maksun saaja sopivat erityisistä maksuehdoista.

Jos laskun eräpäivästä ei ole erikseen sovittu, niin maksun saajan pitää erikseen sopia saatavistaan laskun maksajan kanssa. Tämän jälkeen velallisella on 30 päivää aikaa hoitaa laskun maksaminen. Tähän vaatimukseen riittää laskun lähettäminen asiakkaalle tai suullisesti tehty ilmoitus. Jos laskun saaja ei hoida maksuaan 30 päivän jälkeen, niin saatavista alkaa kertymään viivästyskorkoa.

Lue myös: Mitä seuraamuksia tulee jos laskun maksaa myöhässä

Jos asetettu eräpäivä on pyhäpäivä, niin lasku erääntyy vasta seuraavana arkipäivänä. Pyhäpäiviä voi olla esimerkiksi itsenäisyyspäivä, vappu sekä jouluaatto tai juhannus.

Viivästyskoron suuruus

Asettaman korkolain mukaan velallisen pitää maksaa viivästyskorkoa jos maksu myöhästyy sovistusta eräpäivästä. Viivästyskorko kuluttajalle lasketaan lisäämällä 7 prosenttiyksikkön vuosikorko kaikkiin voimassa olevaan viitekorkoon. Korkolain mukainen laillinen viivästyskorkoprosentti 2020 loppu vuoteen on 7,0 % ja se on pakottava vain kuluttajakaupassa. Viivästyskorkoprosenttin tarkistus tehdään seuraavaksi tammikuussa 2021.

Viivästyskorkoa alkaa kertymään heti seuraavana päivänä eräpäistä lähtien. Laskun maksajan pitää maksaa viivästyskorkoa vain siitä osata maksua mikä on viivästynyt. Viivästyskorko pitää tulla ilmi laskussa tai siitä pitää olla suullisesti keskusteltu kaupantekohetkellä.

Mitä tapahtuu jos ei maksa laskua eräpäivänä

Jos laskua ei maksa eräpäivään mennessä, niin velkoja tai perintätoimisto lähettää saatavista maksumuistutuksen asiakkaalle. Maksumuistutus voi tulla koska tahansa, mutta maksumuistutus on mahdollista saada sen jälkeen kun eräpäivästä on kulunut 14 vuorokautta. Lain mukaan maksumuistutus voi olla korkeintaan 5 euroa. Muistutuksen eräpäiväksi voi olla asetettu joko samainen päivä tai seuraava, mutta kuitenkin kuluttajalla on käytännössä 14 päivää aikaa maksaa lasku ennen muita perintätoimenpiteitä. Eli kuluttajalla on maksumuistutuksen jälkeen vielä 14 päivää aikaa hoitaa lasku kokonaisuudessaan pois.

Perinnän ensimmäistä vaihetta voidaan kutsua vapaaehtoiseksi perinnäksi, jossa perintätoimisto tai velkoja lähettää perintäkirjeitä, joiden tarkoituksena on saada velallinen hoitamaan avoimen laskun masksamisen. Jos velallinen jättää laskun maksamatta perintäkirjeistä huolimatta, niin asia siirretään toiseen vaiheeseen joka on oikeudellinen perintä. Oikeudellisessa perinnässä asia siirretään käräjäoikeuteen. Velallisen joutuessa käräjäoikeuteen, tulee hänelle asiasta automaattisesti maksuhäiriömerkintä. Maksuhäiriömerkinnän yhtyedessä myös ulosotto aloittaa rankemmat perintätoimenpiteet, jonka ansiosta asia selvitetään lopullisesti.

Elämässä voi tulla myös tilanteita, jossa yksinkertaisesti laskun maksaminen eräpäivään mennessä ei ole mahdollista. Laskun maksamiseen voi harkita myös käyttävänsä luottokorttia. Luottokorttia kannattaa käyttää vain silloin kun tietää pystyvänsä hoitamaan luottokorttilaskun maksuajan puitteissa.

Lue lisää: Mistä voi hakea luottokorttia

Laskun maksaminen ennen eräpäivää

Laskujen ennakkomaksaminen voi olla joissain tilanteissa huono asia kuluttajille. Mitä suurempi summa laskulla on, sitä enemmän se sisältää erillaisia riskejä. Laskua ei kannata koskaan maksaa etukäteen ennen kuin tavaran tai tuotteen on saanut itselleen.

Ennakkomaksamisessa voi olla seuraavia riskejä:

Jos yritys tarjoaa maksutavaksi ainoastaan ennakkomaksua, niin kuluttajan kannattaa kysyä muita vaihtoehtoja. Jos yritys ilmoittaa ettei tuotetta voi maksaa sen saamisen jälkeen, niin esimerkiksi kohtuullisen käsirahan käyttö voi olla parempi vaihtoehto kuin koko hinnan maksaminen etukäteen. Tuotteen maksamiseen voi käyttää myös luottokorttia, jolloin lain määrittelyn mukaan maksua voi vaatia takaisin luottokorttiyhtiöltä tilanteissa jossa yritys ei toimita tuotetta tai siinä ilmenee jokin virhe. Ennen kuin ostokset päättää maksaa luottokortilla, kannattaa tutustua oman luottokorttiyhtiön antamiin ehtoihin sekä korvauksiin.

Katso tästä: Miten voit hakea korvausta luottokorttiyhtiöltä

Laskun huomautusaika

Kun puhutaan laskutukseen koskevista riidoista, niin usein vedotaan siihen ettei laskusta ole saatu reklamointia laskuun asetetun huomautusajan kuluessa jolloin automaattisesti reklamointioikeus olisi menetetty. Sopimusoikeudellisesti toisen osapuolen ei ole mahdollista yksipuolisesti jälkikäteen asettaa osapuolten väliseen sopimussuhteeseen minkäänlaisia sopimusehtoja, kuten esimerkiksi reklamointiaikaa.

Sama sopimusoikeudellinen periaate pätee myös viivästyskorkoihin. Laskuun ei ole mahdollista jälkikäteen asettaa korkolakia korkeampaa viivästyskorkoa ilman toisen osapuolen tietämättä. Yritykseltä toiselle yritykselle olevien maksujen viivästyskorko voi olla 8 prosenttia, aiemmin se oli 7 prosenttia.

Kuluttajaviraston mukaan kohtuullinen aika kuluttaja asiakkaalle on 14 päivää lähetetyn laskun päiväyksestä eräpäivään asti.

Milloin lasku pitää maksaa jos eräpäivästä ei ole sovittu?

Jos eräpäivästä ei ole erikseen sovittu, pitää lasku maksaa viimeistään 30 päivän jälkeen sen tulemisesta. Vaatimuksen voi tehdä lähettämällä asiakkaalle laskun tai sopia siitä suullisesti. Myös viivästyskorkoa alkaa kertyä 30 päivän jälkeen vaatimuksesta.


Senttilaina on ylpeä esitellessään uudenlaisen lainasivuston, jonka avulla kuka tahansa voi etsiä itselleen edullisimman lainan ilmaiseksi ja ilman sitoutumista. Saatamme ansaita pienen palkkion, kun käytät sivustollamme olevia linkkejä. Palkkiot menevät sivuston ylläpitämiseen 🙂

Olemme hiilineutraaleita 🤲🌴