Taloussovellukset 2020

Etkö ole 100 % varma mihin rahasi menevät? Tätä asiaa helpottaa sivustomme tekemä listaus erillaisista taloussovelluksista, jotka auttavat talouden hallinnassa sekä rahankäytössä. Useimmat suomalaiset eivät edes tiedä tarkalleen mihin rahat menevät, näiden sovelluksien avulla rahankäyttö on helpompaa ja pystytään seuraamaan kategorioittain tarkalleen mihin rahat kuluvat. 

omalaina.fi logo

Lainaa:
100 – 60 000 €

Maksuajat:
1 – 15 vuotta

Ikävaatimus:
18 vuotta

rahalaitos logo

Lainaa:
500 – 70 000 €

Maksuajat:
1 – 15 vuotta

Ikävaatimus:
20 vuotta

Credigo logo

Lainaa:
500 – 5000 €

Maksuajat:
2 – 5 vuotta

Ikävaatimus:
20 vuotta

vivus logo

Lainaa:
300 – 600 €

Maksuajat:
 4 kk

Ikävaatimus:
20 vuotta

Ferratum logo

Lainaa:
4000 – 20 000 €

Maksuajat:
1 – 10 vuotta

Ikävaatimus:
25 vuotta

Miten aloittaa säästäminen?

Ensimmäinen asia mitä kannattaa tehdä aloittaessaan säästäminen on oman talouden budjetointi sekä sen seuranta. Kun käytännössä tietää omat kulutustottumukset ja ymmärtää mihin rahaa käyttää, on omaa rahankäyttö helpompi hallita tai muuttaa. Tällä keinolla säästäminen on helpompaa aloittaa. 

Useimmat suomalaiset säästävät tietyn summan aina sukanvarteen, eikä hirveän helposti haluta tuhlata ylimääräistä rahaa turhaan. Nykypäivänä kuitenkin useimmat tilastot ja tutkimukset ovat osoittaneet huolensa taloudenhallinta taidoista sekä velkaantumisesta.

Katso myös: 15 vinkkiä miten voit säästää rahaa ruokamenoissa 

Harva suomalainen säästää pahan päivän varalle

Matalat korkotasot sekä kuluttajien vahva luottamus omaan talouteen on saanut suomalaiset vähentämään säästämistä sekä lisäämään kulutusta, joka tehdään osittain velkarahalla. Vuodesta 2010 Suomalaistalouksien säästäminen on laskenut ja viimeiset kaksi vuotta säästämisaste on ollut laskussa ja jopa miinuksella. Kulutus on ollut viimeiset vuodet kasvussa jopa keskimäärin enemmän kuin mitä tienestit ovat olleet ja näin ollen säästöjä on kerääntynyt vähemmän. Tämän tilanteen seurauksena velkaantuminen on kasvanut.

Alkuvuonna 2020 tehdyn tutkimuksen mukaan kotitalouksien kulutusmenot kasvoivat 1,9 % sekä kotitalouksien säästöt olivat reilut 0,7 miljardia euroa, joka on -0,5 miljardia euroa verrattuna vuoteen 2018. Säästämisaste oli 0,6 prosenttia. 

Puskurirahastoon kannattaa säästää pahan päivän varalle

Äkillisiä tilanteita varten on järkevää säästää omalle pankkitilille puskurirahastoa. Suositeltavaa olisi, että pankkitilillä on ainakin reilun kuukauden tai kahden nettopalkkaa vastaava summa puskurina pahan päivän varalle. Tämän avulla selvittäisiin yllättävistä tapahtumista, eikä oltaisiin heti ongelmissa ja ostamassa velaksi tai turvautumassa kalliisiin pikavippeihin. 

Äkillisiä tai odottamattomia tilanteita voivat olla esimerkiksi työttömäksi tai sairauslomalle joutuminen, mutta odottamattomiin tapahtumiin voidaan lukea myös uuden auton ostaminen vanhan rikkoutuneen tilalle tai kalliiden kodinkoneiden osto. 

Säästäminen on järkevää omaan asuntoon, lomakassaan tai vaikaa eläkepäiville ettei tarvitsisi jokaista penniä laskea tarkasti. Jos taas rahoittaa kaiken lainalla, niin se toimii kuluttajaa vastaan ja silloin hän joutuu maksamaan enemmän.

Tutustu: Oppaaseen ensiasunnon ostajalle

Budjetin tekeminen auttaa säästämisessä

Talouden budjetointi sekä sen seuranta tuo esille huonot sekä hyvät puolet ja mitä siinä voisi parantaa. Mitä paremmin tietää mihin sekä miten rahaa käyttää, sitä helpompi on hallita ja ohjata rahankäyttöä. Tästä syystä talouden budjetointi sekä seuranta ovat ensimmäisiä askelia säästämisen aloittamisessa. Menojen seurannan avulla on helpompi alkaa keksimään uusia säästökohteita. 

Budjettia tehtäessä on hyvä tietää milloin on viimeksi kilpailuttanut esimerkiksi vakuutukset, sähkösopimuksen sekä pankkiasioinnin. Myös pankkien mahdolliset palvelumaksut on helppoa kilpailuttaa. Varsinkin jos viime kilpailuttamisesta on kulunut vuosi tai enemmän, on suositeltavaa tarkistaa kilpailuttamisen avulla onko tällä hetkellä markkinoilla tarjolla edullisempia ja parempia tuotteita. 

Vertaile tästä: Pankkien palvelumaksut 

Näppärät taloussovellukset Excel-taulukon sijaan

Omaa rahankäyttöä voi olla hankalaa tietää pelkän verkkopankin avulla. Vaikka Excel-budjetti on yksinkertainen ja kätevä tapa pysyä kartalla omista menoista sekä tuloista, jotkut eivät koe sitä parhaimpana tukena säästämiselle. Onneksi nykyään on olemassa monia älypuhelin- ja tablettisovelluksia, joiden tarkoituksena on helpottaa budjetointia sekä talouden hallintaa. 

Oman talouden hallinta sekä seuranta on siis nykyään helpompaa aikaisempaan verrattuna. Kiitos siitä kuuluu lukuisille palveluille sekä sovelluksille, jotka ovat tehneet helpompaa kuittien keräämisestä Exceliin kirjaamisen sijaan. Jos käytössäsi on edelleen manuaalisesti tehtävä Exceli-taulukko, suosittelemme lukemaan tämän artikkelin loppuun ja ottamaan koppi parhaimmista sovelluksista talouden seurantaan. 

Etkö halua käyttää sovelluksia talouden seurantaan? Katso tästä: Miten tehdä Excel-budjetti

Suosituimmat taloussovellukset listattuna

Pivo

Pivo

Pivo-sovellusta on mahdollista käyttää kaikkien pankkien asiakkaana. Sovelluksen on kehitänyt OP Ryhmä sekä se on uuden ajan maksamisen ratkaisu, joka auttaa oman talouden sekä kulutuksen seurantaa. Pivossa on mahdollista luoda itse eri kulutuskohteita sekä budjetoida miten paljon rahaa mihinkin kohteeseen haluaa käyttää. Sovellus on yhteydessä asiakkaan henkilökohtaiseen käyttötiliin verkkopankin avulla sekä se laskee automaattisesti miten paljon rahaa kuukaudessa olet kuluttanut. Budjetin seuraamisessa helpottaa myös se, että sovellus osaa estimoida miten paljon käyttäjällä on rahaa käytettävissä sen hetkisellä kulutustahdilla. 

Talouden seurannan lisäksi Pivon ominaisuuksiin kuuluu myös mobiilimaksaminen sekä sovellus tarjoaa myös erillaisia etuohjelmia sekä kuponkeja. Päivityksen myötä Pivolta löytyy myös Siirto-ominaisuus, jolla on mahdollista tehdä siiroja viiveettömästi Osuuspankin, Nordean sekä S-Pankin asiakkaille pelkän puhelinnumeron perusteella. 

Sovelluksen hyvät puolet:

 • Pivo on suomenkielinen sovellus
 • Sovellus laskee kulutuksen verkkopankin avulla
 • Budjetoinnin tekemisen lisäksi se tarjoaa monia muita hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten esimerkiksi maksaminen
 • Siirto-ominaisuudella pystyy siirtämään rahaa nopeasti sekä helposti pelkällä puhelinnumerolla

Ynab

Ynab

Ynab-sovellus on hyvä kaikille budjetoinnista kiinnostuneille henkilöille. Ynab eli you need a budget, joka tarkoittaa suomennettuna tarvitset budjetin. Sovelluksen avulla on helpompaa seurata omia menoja sekä kuluja. Sovellus sopii myös käyttäjille, joilla on ennestään velkaa, mutta se soveltuu yhtälailla myös velattomille budjetoinnin tekemiseen. 

Sovelluksen tarkoituksena on seurata sekä tehdä suunnitelma miten rahoja käytetään. Kun rahojen käyttökohteet on suunniteltu valmiiksi, sovelluksen kerrotaan vähentävät raha-asioiden tuomaa stressiä. 

Sovellus tuo myös huonoja puolia, esimerkiksi sen että kaikki tulot sekä menot pitää kirjata sovellukseen itse manuaalisesti, koska siihen ei ole mahdollista liittää suomalaista pankkikorttia tai verkkopankkia. Sovelluksen luoja kertoo, että Ynabia käyttämällä on mahdollista säästää jopa tuhansia euroja ensimmäisen vuoden aikana. 

Sovellus tarjoaa myös käyttäjilleen mahdollisuuden katsoa asiantuntijoiden videoluentoja suoraan verkosta. Luennot pitävät sisällään kattavasti tietoa koskien talouden hallintaa sekä raha-asioita. Luennoilla on mahdollista päästä esittämään kysymyksiä luennoitsijalta. 

Ynab sovelluksen hyvät puolet:

 • Sovellus auttaa velallisia tekemään budjetoinnin
 • Käyttäessä Ynabia raha-asioihin liittyvä stressi vähenee

Huonot puolet:

 • Palvelun käyttäminen on maksullista
 • Tulot sekä menot pitää kirjata itse manuaalisesti

Toshl Finance

Toshl Finance 

Kyseinen sovellus on hyvä apu monipuolisia ominaisuuksia kaipaavalle matkustajalle. Toshl Financea taloudenhallintasovellusta on kehunut jopa New Yorkin Times. Sovelluksella on mahdollista tehdä budjetteja manuaalisesti päiväbudjetista vuosibudjettiin. Ominaisuuksiin kuuluu myös laksujen organisointiin soveltuvia apuvälineitä. 

Toshl Financea voi käyttää myös matkustaessa, sillä sovellukseen voi luoda itse oman matkabudjetin sekä sitä voi käyttää valuuttalaskurina yli 160 eri valuutalle. Sovellukseen voi asettaa itse oman salasanan, jolla se avautuu, joten omat henkilökohtaiset tiedot ovat turvassa. 

Sovelluksen hyvät puolet: 

 • Sovelluksen grafiikat auttavat hahmottamaan tarkemmin omat menot
 • Paljon erillaisia monipuolisia toimintoja
 • Sovellus soveltuu laskujen hallintaan sekä se muistuttaa laskujen maksamisesta

Huonot puolet: 

 • Valitessaan maksullisen version, se on suhteellisen kallis (19,49 euroa kk)
 • Sovelluksen käyttäminen vaatii henkilöltä perehtymistä siihen

Monefy

Monefy

Monefy-sovellus on hyvä vaihtoehto yksinkertaisuutta arvostavalle käyttäjälle, sillä se on yksinkertainen sovellus tulojen sekä menojen seurantaan. Sovellus on mahdollista saada maksuttomana sekä maksullisena versiona. Monefyyn ei liitetä maksukorttia, joten kaikki tiedot on kirjattava itse manuaalisesti, joka voi useammille tuntua työläältä. Menot on mahdollista kirjata sovellukseen kategorioittain esimerkiksi eriteltynä vaatteet, ruoka, asuminen. Ilmainen versio ei tarjoa kategorioiden luontia, mutta hyödyksi voi käyttää valmiita jotka voi nimetä uudelleen. Jos haluaa luoda uusia kategorioita, kannattaa silloin ottaa käyttöön maksullinen versio. 

Sovelluksen hyvät puolet:

 • Helppo sekä yksinkertainen käyttökokemus
 • Kaaviot auttavat havainnollistamaan menot sekä säästökohteet

Huonot puolet: 

 • Mainoksia ilmaisessa versiossa
 • Omat tiedot kirjattava manuaalisesti sovellukseen

Clark 

Clark

Sovellus on hyvä vaihtoehto käyttäjille jotka tekevät paljon ostoksia netissä sekä laskujen maksamisesta huolehtivalle. Clark-sovelluksen ansiosta on mahdollista keskittää laskut kätevästi yhteen paikkaan. Sovellus tarjoaa käyttäjilleen myös muistutuksen laskuista sekä lähestyvistä eräpäivistä. Sovellukseen voi laittaa myös muut tärkeät dokumentit. Sovellukseen saa kaikki maksamasi asiat kategorioittan, jonka avulla pystytään helposti seuraamaan mihin rahat tarkasti menevät. 

Laskujen sekä dokumenttien lisäksi Clarkin avulla voi siirtyä joihinkin tiettyihin suomalaisiin nettikauppoihin tekemään ostoksia, ostokset kerryttävät myös bonuksia. Bonusta kertyy myös laskujen maksamisesta 0,3 prosenttia, kunhan maksut muistaa tehdä sovelluksen kautta. Bonukset on mahdollista lunastaa omalle tilille rahana, kunhan summa on vähintään 10 euroa. 

Sovelluksen hyvät puolet:

 • Toiminta joka tilastoi kategorioittain maksut
 • Ei enää paperilaskuja, kun voit suorittaa maksut Clarkin avulla
 • Eräpäivien seuraaminen on helpompaa
 • Selkeät toiminnat sekä navigointi
 • Monipuolisesti erillaisia toimintoja

Huonot puolet: 

 • Ei ole parhain sovellus budjetoinnon tekemiseen sekä seurantaan
 • Visuaalinen ilme kaipaisi päivitystä, tämä ei kuitenkaan vaikuta käyttämiseen negatiivisesti