Kuinka pitkä laina-aika on sopiva 2020

Lainaa hakiessa monelle voi olla ongelma valita oikea lainatuote sekä sopiva laina-aika. Nykyään netissä on tarjolla runsaasti lainoja sekä luottoja ja tästä syystä edullista lainaa voi saada paljon helpommin. Kerromme tässä artikkelissa mitkä asiat vaikutavat oikean luoton sekä laina-ajan valitsemiseen. 

Lainaa:
1000 – 60 000€

Maksuajat:
1 – 15 vuotta

Ikävaatimus:
20 vuotta

Lainaa:
100 – 60 000 €

Maksuajat:
1 – 15 vuotta

Ikävaatimus:
18 vuotta

Lainaa:
500 – 70 000 €

Maksuajat:
1 – 15 vuotta

Ikävaatimus:
20 vuotta

Lainaa:
500 – 5000 €

Maksuajat:
2 – 5 vuotta

Ikävaatimus:
20 vuotta

Lainaa:
1 – 20 000 €

Maksuajat:
1 – 10 vuotta

Ikävaatimus:
25 vuotta

Miten valita sopiva laina-aika?

Lainaa hakiessa laina-ajalla on suuri merkitys, sillä se vaikuttaa lainassa tehtäviin lyhennyksiin. Jos valitsee liian pitkän laina-ajan, nostaa se korkoja suuremmaksi. Kun taas liian lyhyt laina-aika puolestaan voi pienetää oman talouden maksuvaraa sekä pahimmillaan aiheuttaa luottohäiriömerkintöjä tai kukkaron kiristämistä. 

Lue tästä: Kannattaako ottaa pikalaina pidemmällä maksuajalla 

Muista laskea laina-aikaa valitessa miten suuria kuukausieriä pystyt maksamaan, sillä tämä määrittää lopullisen laina-ajan. Vaikka ottaisit pidemmän laina-ajan, niin talouden parantuessa voit lainan maksaa alkuperäistä suunnitelmaa nopeammin. Tämän takia maksuerä kannattaa valita mieluummin pienemmäksi kuin liian suureksi. 

Miten maksuvara kuuluu laskea?

Maksuvaran pystyy laskemaan todella yksinkertaisella laskutoimella, mutta käytännössä siihen vaikuttaa useat eri tekijät. Maksuvaran laskeminen auttaa ymmärtämään miten paljon rahaa kuukaudessa jää käteen. Laskutoimituksen saat laskettua vähentämällä kuukausittaisista tuloista koko kuukauden menot. 

Kuinka pitkä laina-aika on sopiva

Pankit sekä rahoituslaitokset haluavat arvioida jokaisen lainanhakijan tulot sekä varmistaa, että laina pystytään maksamaan takaisin sovitussa ajassa. Kuukausittaisten palkkojen lisäksi tuloiksi lasketaan eläke tai muut etuudet. Myös säännölliset tulot antavat hyvän kuvan lainaa hakevasta. 

Katso tästä: Mihin lainaa kannattaa hakea 

Maksuvaran suuruus

Jokainen pankki sekä rahoituslaitos määrittelee tarvittavan maksuvaran itse, joten siinä voi olla suuria eroja luotonmyöntäjien välillä. Maksuvaraan vaikuttaa sen hetkiset luotonmyöntökriteerit, jotka voivat vaihtua tilanteesta riippuen nopeastikkin. Maksuvaraan voi vaikuttaa myös hakijan omaisuus, aikaisemmat lainat sekä niiden takaisinmaksuhistoria, nykyinen työnantaja, toimiala sekä siviilisääty. Yhteinen vaatimus lainanantajilla on se, että jos hakijalla ei ole maksuvaraa niin lainaa ei ole mahdollista saada. Pankit tai rahoituslaitokset voivat poiketa vaatimuksesta silloin jos hakija on yhdistämässä vanhoja tai nykyisiä lainoja sekä sen avulla yrittämässä pienentää menojaan. 

Lue lisää: Lainojen yhdistämisestä 

Nykyisten sekä haettavien lainojen kuukausittaiset menot eivät saa ylittää 40 % käteen jäävästä tulosta. Tätä prosenttiosuutta voi hyödyntää miettiessään onko itsellään mahdollisuuksia saada lainaa. 

Mitä asioita pankki tarkistaa lainanhakijasta?

Lainaa hakiessa pankit sekä rahoituslaitokset tarkistavat monia asioita ennen myönteisen lainapäätöksen antamista. Tärkeimpiä asioita mitä lainanhakijalta tarkistetaan on maksuvara, luottotiedot, maksuhistoria, aikaisemmat velat. Lainaa hakiessa lainahakemus tulee täyttää omilla henkilökohtaisilla tiedoilla huolellisesti. Lainahakemusessa kysyttäviin tietoihin tulee vastata rehellisesti, sillä asioiden kaunisteleminen ei auta lainan saamiseen. Jos hakija väärentää hakemukseen tietoja, niin pankki katsoo hakijan toimineen erärehellisesti ja näin ollen lainaa ei myönnetä ollenkaan tai lainan hinta voi olla jopa kalliimpi. 

Tutustu tästä: Yleisiin lainaehtoihin